Obavijesti

News

Komentari 35

Haley: SAD se povlači iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava

Haley: SAD se povlači iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava
1

Hale je kazala da se Washington odlučio na povlaćenje iz Vijeća jer druge države "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se to tijelo reformirao

VIDEO

Sjedinjene Američke Države povlače se iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, izvijestila je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley, ističući da je riječ o "licemjernom tijelu koje služi samo sebi".

Hale je kazala da se Washington odlučio na povlaćenje iz Vijeća jer druge države "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se to tijelo reformirao. No, dodala je da taj korak ne znači i američko povlačenje iz „angažiranja u vezi s ljudskim pravima".

Do najavljene odluke o povlačenju SAD-a iz tog UN-ovog tijela došlo je samo dan nakon što je šef UN-ovog Vijeća za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trumpovu administraciju zbog razdvajanja migrantske djece od roditelja na granici SAD-a, javljaju agencije.

Europska unija priopćila je da odluka Trumpove administracije "riskira potkopati ulogu SAD-a kao pobornika i promicatelja demokracije na svjetskoj sceni". Glasnogovornica EU Maja Kocijančič priopćila je da Unija ostaje "čvrsto i pouzdano posvećena" tom tijelu sa sjedištem u Ženevi, u čijem je sastavu 47 zemalja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da je odluka SAD o povlačenju iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava "za žaljenje" i istovremeno poručio da podrška Britanije Vijeću ostaje nepromijenjena. Kazao je da i Britanija želi reformu Vijeća za ljudska prava, ali da su posvećeni „jačanju Vijeća iznutra", prenosi Reuters.

S druge strane kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pozdravio je "hrabru" odluku Trumpove administracije i istaknuo da je Vijeće „pristrana, neprijateljska i antiizraelski organizacija koja je iznevjerila svoju misiju zaštite ljudskih prava".

Kina žali zbog američkog povlačenja iz Vijeća za ljudska prava UN-a

 Kina je u srijedu izrazila žaljenje zbog američke odluke o povlačenju iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, a kineski državni mediji pišu kako je imidž SAD-a kao čuvara prava "na rubu kolapsa". 

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley najavila je odluku o povlačenju na susretu Vijeća u utorak, kao razloge navodeći kroničnu pristranost protiv Izraela i izostanak reformi. 

Istaknula je kako je Vijeće "licemjerno tijelo koje služi samo sebi" i da druge države "nisu imale hrabrosti" za reforme. 

Skupine za ljudska prava kritizirale su odluku smatrajući kako ona šalje poruku da SAD okreće glavu od kršenja prava diljem svijeta. 

"Kina izražava žaljenje zbog američke odluke o povlačenju iz Vijeća za ljudska prava UN-a", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang. 

"Kina će nastaviti surađivati sa svim stranama kako bi dala svoj doprinos razvoju ljudskih prava diljem svijeta putem konstruktivnog dijaloga i suradnje", dodao je. 

Upitan o američkim kritikama kineske razine ljudskih prava, Geng je odgovorio kako SAD ignorira činjenice, koje svatko bez predrasuda može vidjeti, o ogromnom napretku koje je Kina postigla po tom pitanju. 

Službena publikacija kineskog antikorupcijskog tijela u srijedu piše kako je američka odluka "stavila hvalisavi imidž američkog naroda koji se prikazuje kao branitelj ljudskih prava na rub kolapsa". 

Razdvajanje migrantskih obitelji na američko-meksičkoj granici pokazalo je licemjerstvo SAD i Washington "ne može i ne smije" kritizirati stanje ljudskih prava u drugim državama. 

Pitanja prava dugo su predmet napetosti između dviju najvećih svjetskih ekonomija, posebice od 1989. godine kada je Washington uveo sankcije nad Kinom nakon krvavog gušenja prodemokratskih prosvjeda na pekinškom trgu Tiananmen.

Kina redovito odbacuje kritike oko stanja svojih građanskih sloboda i navodi primjer izvlačenja milijuna iz siromaštva. No vladajuća Komunistička partija ne tolerira politički otpor, a otkad je na vlast stupio predsjednik Xi Jinping deseci odvjetnika i aktivista uhićeni su i pritvoreni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu