Obavijesti

News

Komentari 31

'Halo, moj pas je pronašao drugog psa i jazavca u šahtu...'

'Halo, moj pas je pronašao drugog psa i jazavca u šahtu...'
1

Kutina: Djelatnik veterinarske stanice, uz pomoć posebne sajle, više od pola sata spašavao je jazavca i psa. Jazavac je počeo puhati na njega od šoka, a zatim je pobjegao. Po psa je došao vlasnik

VIDEO

Ne, nisu se pobili. Šćućurili su se jedan kraj drugoga i strpljivo čekali spas. Jazavci znaju biti agresivni, ali ovaj je očito zaključio da je u nesreći bolje biti u paru nego sam, rekla je Jelena Lacković iz udruge Faun Kutina.

U ponedjeljak ujutro zaprimila je poziv prolaznika koji je sa psom šetao takozvanim Danskim naseljem u Kutini.

- Halo, moj pas je pronašao drugog psa i jazavca koji su zatočeni u šahtu - čulo se s druge strane slušalice. Danas zapušteno mjesto, puno otvorenih šahtova, nekoć je bilo dom brojnim izbjeglicama, a tad je i dobilo ime. U jedan od šahtova, dubok oko 120 centimetara, upali su nesretni pas i jazavac. Nitko ne zna ni kako su tamo dospjeli ni koji je od njih upao prvi.

- Nanjušio ih je pas Soni i zahvalni smo mu na tome. Primijetio je da se nešto čudno događa u šahtu usred šikare i dao to do znanja svojem vlasniku. Ugledavši uplašene životinje koje je već lagano počeo hvatati očaj, Sonijev nas je vlasnik nazvao. Odmah smo zvali veterinarsku stanicu. Njihov djelatnik je brzo odjurio na teren - rekla je Lacković. Ispričala je i neke detalje o spašavanju koje nije vidjela, ali joj je djelatnik veterinarske stanice sve opisao.

Kakva ekipa u šahtu: Jazavac i jazavčar zaglavili su zajedno...
Kakva ekipa u šahtu: Jazavac i jazavčar zaglavili su zajedno...

- Psa i jazavca izvukao je sajlom. To je posebna naprava kojom se životinjama oko vrata stavi povodac. Tako ne mogu nauditi ljudima koji ih spašavaju ako su u stanju šoka, a na siguran ih se način može izbaviti iz nevolje. Tako je bilo i ovoga puta. Prvi je svjetlo dana ugledao jazavac. U početku je strašno puhao na čovjeka koji ga je spasio, a onda dao petama vjetra. Pobjegao je u šumu. Nije bio ozlijeđen, baš kao ni pas, kojemu su ubrzo našli vlasnika. Spašavanje je trajalo malo više od pola sata - rekla je naša sugovornica, potpredsjednica udruge.

Otkrila je da se spašeni pas zove Tiki i da je star devet godina. Pobjegao je iz svojega dvorišta koje se nalazi nedaleko od Danskog naselja. Njegov je vlasnik odmah došao po njega u veterinarsku stanicu te su, presretni što su se ponovno spojili, vratili kući.

- Uh, koja je to sreća bila. Tikiju sigurno više neće pasti na pamet odlutati iz svojega dvorišta - našalila se Lacković. Dodala je kako udruga već neko vrijeme apelira na nadležne institucije da zatvore opasne šahtove.

- Svi su oni nekoć imali poklopce, ali eto, kako to kod nas obično biva, netko ih je sve ukrao. Vjerojatno radi preprodaje. Međutim, treba naći novo rješenje. Sad su upale životinje unutra, a sutra to može biti neko dijete - rekla je Jelena Lacković iz Fauna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...