Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hamas postavio uvjete pod kojima prihvaća primirje

None Foto: 24sata/ilustracija

EU je u utorak izdao priopćenje u kojem traži hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi. Na Bliski istok poslat će ministarsko izaslanstvo

Hamas je u četvrtak precizirao pod kojim bi uvjetima prihvatio inicijativu EU o primirju s Izraelcima u pojasu Gaze.
U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Hamasa stoji kako je njegov glasnogovornik Fawzi Barhoum rekao da pokret prihvaća inicijativu EU uz uvjet da izraelska agresija bude prekinuta, da se ukine blokada, da se otvore sve kontrolne točke te da se postignu međunarodna jamstva da okupator neće opet početi teroristički rat.
- No sporazum o primirju trebao bi biti globalni sporazum o prekidu vatre, o ukidanju blokade i o ponovnom otvaranju kontrolnih točaka - kazao je Barhoum. EU je u utorak navečer izdao priopćenje u kojem traži hitan i trajan prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi najavivši kako će na Bliski istok "vrlo skoro" poslati ministarsko izaslanstvo. Prekid sukoba trebao bi omogućiti otvaranje svih kontrolnih prolaza prema Gazi, stoji u priopćenju EU te se ističe kako će EU biti na raspolaganju i pridonijeti postizanju toga cilja, a europska organizacija također je spremna u Rafah poslati promatračku misiju.

Komentiraj, znaš da želiš!