Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hamasov čelnik: Palestinska pomirba i dalje na dobrom putu

None Foto: HANDOUT

Tawfiq Abou Naim, za kojeg se smatra da je blizak Yahyji Sinouaru, čelniku islamističkog pokreta u Pojasu Gaze, lakše je ranjen u petak u eksploziji svog automobila

Ravnatelj Hamasove sigurnosne službe u Gazi koji je u subotu otpušten iz bolnice nakon ranjavanja u bombaškom napadu, rekao je da je dogovor o palestinskoj pomirbi i dalje na dobrom putu.

Tawfiq Abou Naim, za kojeg se smatra da je blizak Yahyji Sinouaru, čelniku islamističkog pokreta u Pojasu Gaze, lakše je ranjen u petak u eksploziji svog automobila.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hamasa ocijenilo je napad "neuspjelim pokušajem ubojstva".

Vođa Hamasa Ismail Haniyeh upro je prstom u Izrael, ali nije rekao zašto misli da je Izrael odgovoran, a ne da je riječ o obračunu među Palestincima ili o nekom drugom tragu.

Haniyeh misli da je cilj napada bio omesti trenutačno zbližavanje suparničkih palestinskih pokreta.

"Odlučni smo ostaviti podjele iza sebe i po svaku cijenu ostvariti veliko nacionalno jedinstvo", rekao je Tawfiq Abou Naim u priopćenju, dodajući da "oni koji su počinili taj gnusan čin nisu postigli svoj cilj".

Rekao je da će Hamas do 1. studenog predati Palestinskoj samoupravi graničnu kontrolu u Pojasu Gaze, kao što je bilo dogovoreno.

Na temelju ugovora potpisanog 12. listopada u Kairu nakon deset godina pogubnih podjela, Hamas koji od 2007. suvereno vlada Gazom, treba do 1. prosinca  prenijeti sve ovlasti Palestinskoj samoupravi, međunarodno priznatom entitetu koji bi trebao biti začetak neovisne palestinske države. 

Komentari (1)
  • to židovi naši saveznici.. još malo pa će cijela Palestina biti Izrael..

    29. 10. 2017,   21:10