Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hamasova raketa pogodila školu; Izrael odbio primirje

None Foto: REUTERS 3

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je kazao kako Izrael neće prekinuti paljbu, jer nitko ne može jamčiti da će isto učiniti Hamas

Hamas je u srijedu raketama zasuo izraelski grad Beershebu a izraelska je vlada francuski prijedlog o 48-satnom primirju kako bi se u Pojas Gaze dostavila humanitarna pomoć nazvala nerealnim.
 - Francuski prijedlog ne sadrži nikakva jamstva da će Hamas obustaviti raketiranje i krijumčarenje - kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor. Dodao je kako nije realno od Izraela očekivati da jednostrano prekine paljbu kad nema mehanizma koji bi jamčio prestanak raketiranja i terora od strane Hamasa. Općinske vlasti u Beershebi u Negevu, nakon što su u utorak navečer na taj grad pale prve granate, zabranile nastavu. Jedna je granata pogodila upravo školu ali je bila prazna.

HAMAS SPREMAN NA PRIMIRJE
S druge strane Hamas je izjavio u srijedu da zasad nije dobio nikakav prijedlog o primirju s Izraelom u Gazi, rekavši da je spreman proučiti svaki prijedlog koji bi mogao zaustaviti izraelsku "agresiju" i prekinuti izraelsku blokadu.
- Ako dobijemo takav prijedlog proučit ćemo ga, jer podupiremo svaku inicijativu koja će zaustaviti agresiju i potpuno ukinuti blokadu - rekao je visoki dužnosnik islamističkog pokreta Ayman Taha. Ministri vanjskih poslova Europske unije koji su se u utorak navečer sastali u Parizu pozvali su na "trajno primirje" u Gazi koje će omogućiti "trenutačni pristup humanitarnim organizacijama" i ponovno otvaranje kontrolnih točaka u pojasu Gaze prema Egiptu i Izraelu. U zajedničkoj izjavi ministri su istaknuli da "Hamasovo raketiranje Izraela mora bezuvjetno prestati i da se izraelska vojna akcija mora zaustaviti".


SUKOBI S POLICIJOM U KAIRU
Tisuće prosvjednika, izvikujući slogane potpore Hamasu i Palestincima u Gazi, sukobile su se u srijedu s interventnom policijom u Kairu. Oporbeno Muslimansko bratstvo tvrdi da je uhićeno nekoliko stotina njegovih pristaša.
- Odveli su njih između 500 i 600. Uhićeni su kada su stigli na prosvjed - rekao je parlamentarni zastupnik te Mohamed El-Beltagui. Snage sigurnosti objavile su da su uhitile između 37 i 50 prosvjednika. Egipatska policija tukla je prosvjednike nakon što se dio njih, većinom islamista, uspio probiti kroz policijski kordon i priključiti ostalima. Brojni prosvjednici u rukama su držali Kuran i govorili: "Svi smo mi Hamas" i "Idemo u Gazu". Drugi su tražili otvaranje graničnog prijelaza Rafah i izgovarali parole protiv egipatskog predsjednika Hosnia Mubaraka: "Za koliko si dolara prodao Gazu?" ili "Mubarak, jesi li s nama ili protiv nas?". Mubarak je izložen velikom pritisku zbog toga što je pomagao Izraelu u blokadi Gaze.

Komentari (7)
  • ovo su srbi izazvali

    31. 12. 2008,   11:47
  • nevolim ni jedne ni druge,to je istok,sve primitivno i neškolovano,i mogu se klat kolko god žele dok nama u europi ne zasmetaju

    31. 12. 2008,   13:28
  • I Bog čuva izraelsku djecu.

    31. 12. 2008,   11:30