Obavijesti

News

Komentari 321

'Spreman sam biti premijer, ne odbacujem dogovor s Mostom'

'Spreman sam biti premijer, ne odbacujem dogovor s Mostom'
5

HDZ-ovi članovi na unutarstranačkim izborima u nedjelju biraju Andreja Plenkovića za novog šefa. Njegovog prethodnika u travnju je podržalo oko 90.000 članova

VIDEO

HDZ će u nedjelju dobiti petog predsjednika u svojoj povijesti, a to će biti Andrej Plenković koji je jedini kandidat stranke. Plenković je u nedjelju ujutro glasovao u Dubrovniku i pritom izjavio kako bi volio da je bilo više kandidata te da je fokusiran na pobjedu na parlamentarnim izborima i za preuzimanje uloge premijera. 

- Želim da ovaj dan bude svojevrsna prekretnica za HDZ, za sve naše članove i članice, kako bi od sutra svi zajedno prionuli radu te očekujem potporu svih članova i članica HDZ-a. - rekao je Plenković, prenosi Dubrovnik Press

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:59

Pravo glasa na izborima ima oko 220.000 članova stranke, koji će glasovati do 19 sati, dok bi Plenković oko 22 sata trebao dati i izjavu. Ovi unutarstranački izbori bit će i test potpore za Plenkovića jer je u travnju njegov prethodnik, koji je također bio jedini kandidat, dobio više od 90.000 glasova svojih članova. 

Plenković je rekao kako će svaki glas koji dobije biti veliko priznanje za njega, a o budućim suradnicima je rekao da će poštovati sve koji su dobili mandat na Saboru stranke. 

Prvi zadatak za novog šefa HDZ-a bit će i sastavljanje izbornih lista i dogovaranje koalicija kako bi ostvarili što bolji rezultat na izborima 11. rujna. Što se tiče same potpore HDZ-u, istraživanje s početka srpnja pokazalo je kako oni padaju već dva mjeseca u nizu te bi dobili 22,7 posto glasova, dok bi SDP bio relativni pobjednik s 31,8 posto glasova. 

Već u ponedjeljak ga čeka sjednica predsjedništva stranke nakon čega bi mu neke stvari trebale biti poznatije, a rekao je da će tražiti izvješća od kolega koji su u radnoj skupini za razgovore s partnerima, "kako bi vidio konkretne analize". Ni, on ne odbacuje koaliciju s Mostom, a misli da ima prostora da se ispiše nova stranica suradnje. 

Andrej Plenković je ranije najavio i u nedjelju ponovio da želi moderni HDZ koji osuđuje sve totalitarizme i poštuje sve žrtve, čvrsto ostaje pri politici pomirbe predsjednika Franje Tuđmana, štititi prava i dostojanstvo hrvatskih branitelja i njihovih obitelji te bolje promiče njihovu ulogu u društvu.

- Ja sam, inače, tu, kao i svi europski zastupnici. Naš posao se sastoji od tri i pol dana rada u Bruxellesu ili Strasbourgu, a u ovom tretnutku je ljetna stanka. Fokusiran sam na izbornu pobjedu, stvaranje parlamentarne većine nakon izbora i preuzimanje vodeće ulogu u izvršnoj vlasti, a to je uloga predsjednika Vlade - rekao je Plenković.

Želim da današnji dan bude prekretnica za HDZ

Napomenuo je kako je iskoristio mogućnost glasovanja van mjesta prebivališta te poželio da današnji dan bude prekretnica za HDZ. Pozvao je sve članove i članice da glasuju te zatražio njihovu potporu u radu za boljitak Republike Hrvatske.

Odgovarajući na novinarski upit koliko glasova očekuje s obzirom da ih je Tomislav Karamarko u travnju imamo oko 90 tisuća, Plenković je odgovorio kako o tome ne može nagađati.

- Svaki glas člana i članice HDZ-a za mene je priznanje, ali i obveza u budućem radu - istaknuo je.

Upitan hoće li biti mjesta za Tomislava Karamarka na izbornim listama, Plenković je rekao kako će se o listama raspravljati od sutra.

- Ovo nije trenutak za spominjanje bilo kojeg kandidata ponaosob - kazao je te dodao i kako bi mu bilo draže da je bilo više kandidata na izborima za predsjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 321
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..