Obavijesti

News

Komentari 28

HDZ gura Glunčića, HNS ga ne želi, a reforma i dalje čeka...

HDZ gura Glunčića, HNS ga ne želi, a reforma i dalje čeka...
1

Kad je reformu vodio Boris Jokić, Glunčić je bio član radnih skupina za gimnazijski kurikulum i fiziku, a kolege koji su radili s njim kažu kako je bio destruktivni element reforme

VIDEO

Apsurdna je situacija da ministrica javno govori protiv svojeg državnog tajnika, a po opisu i definiciji njegova posla on je njezin najbliži suradnik. Dakle, to je već presedan i neviđena stvar u svijetu, kaže naš istaknuti znanstvenik Ivica Puljak.

Iako je sjednica Posebnog stručnog povjerenstva u utorak trajala osam sati, novi voditelj i članovi Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme nisu izabrani. Naime, ministrica Blaženka Divjak usprotivila se premijerovu prijedlogu da na čelo tijela odgovornog za provedbu reforme obrazovanja postavi njezina tajnika Matka Glunčića.

- Protivimo se Glunčićevu izboru jer ne zadovoljava uvjete natječaja, jer je otvoreno govorio protiv reforme te ne podržava odluke Vlade niti smjernice EU, a i lobirao je protiv eksperimentalne provedbe reforme - objasnio nam je izvor iz predsjedništva HNS-a.

Ministrica Divjak, doznajemo, u potpunosti se slaže s HNS-om.

HNS bi mogao srušiti Vladu na kurikularnoj reformi. Hoće li?
HNS bi mogao srušiti Vladu na kurikularnoj reformi. Hoće li?

Inače, Glunčić se pred osudom javnosti našao u prosincu 2016., kad je izjavio kako rezultate PISA istraživanja treba uzeti s malom sumnjom jer su kod nas u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama te nacionalne manjine.

Kad je reformu vodio Boris Jokić, Glunčić je bio član radnih skupina za gimnazijski kurikulum i fiziku, a kolege koji su radili s njim kažu kako je bio destruktivni element reforme.

- Od početka je bilo jasno kako je Glunčić eksponent desne struje i žestoki protivnik reforme. On je disciplinski stručnjak, ali ne i stručnjak za obrazovanje. Nije razumio ni čemu služi kurikulum - tvrdi Glunčićev nekadašnji kolega iz radne skupine za gimnaziju.

Glunčić navodno uživa veliko povjerenje u ultradesnom krilu HDZ-a, a kako premijer želi zadovoljiti neke apetite te struje, državnog tajnika gura u ERS. O svemu su se danas glasili i u Hrastu.

Tko je Matko Glunčić oko kojeg se prepiru Divjak i Plenković?
Tko je Matko Glunčić oko kojeg se prepiru Divjak i Plenković?

- Ministrica Divjak na sve moguće načine pokušava osujetiti imenovanje g. Glunčića, štoviše, već je nakon početne formalne provjere kandidata prošli tjedan istupila u medijima s tezom da on sigurno neće biti izabran - stoji u priopćenju Hrasta.

Javila su se i nagađanja kako bi, zbog sukoba oko voditelja reforme, moglo doći i do prekida koalicije između HDZ-a i HNS-a, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković danas je novinarima šturo poručio kako “koalicija nije ugrožena”.

Glunčića se kritizira i jer nema povezanosti s osnovnim i srednjim školstvom, nego samo s visokim obrazovanjem jer je docent na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Još nisu izabrani novi voditelji i članovi Ekspertne skupine
Još nisu izabrani novi voditelji i članovi Ekspertne skupine

Kontaktirali smo državnog tajnika kako bismo provjerili njegovu stranu priče, a on nam je poručio kako ne želi davati intervjue dok natječaj za voditelja i članove ERS-a ne završi.

- Reformu sam samo želio učiniti boljom - odgovorio je Gunčić novinarima prije nekoliko dana na pitanje zašto se kandidirao za voditelja kurikularne reforme koju je toliko kritizirao.

Divjak upozorila: 'Ne možete povećavati plaće kako vi želite'
Divjak upozorila: 'Ne možete povećavati plaće kako vi želite'

U zagrebačkoj Osnovnoj školi “Tin Ujević” Gunčić je, kao predstavnik roditelja, glasao protiv eksperimentalne provedbe reforme koju provodi ministarstvo u kojemu je zaposlen.

Pokušali smo doznati i kad je s radom prestala Ekspertna radna skupina na čelu s Jasminkom Buljan Culej. Iako je HNS-ovac Tomislav Stojak još u siječnju tvrdio kako se upravo njegova stranka izborila da stari ERS više ne postoji, javnost nikad nije vidjela dokument o njihovu razrješenju. Tko će biti na čelu obrazovne reforme, trebali bismo doznati na sljedećoj sjednici PSP-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.