Obavijesti

News

Komentari 167

HDZ i dalje vodi: SDP je zadnji put imao tako loš rejting 2004.

HDZ i dalje vodi: SDP je zadnji put imao tako loš rejting 2004.
6

HDZ nakon šest mjeseci postojanog rejtinga ožujak završava s potporom od 27 posto. I dalje je to pad unutar statističke pogreške, ali HDZ nije posljednjih godinu dana navikao gubiti potporu

VIDEO

Ove godine dva puta izaći ćemo na biračka mjesta, prvo nas u svibnju očekuju izbori za Europski parlament, krajem godine održat će se predsjednički izbori, a već iduće godine očekuju nas i parlamentarni izbori. Dnevnik Nove TV i ovoga mjeseca donosi istraživanje o raspoloženju birača spram političkih stranaka, koji su ujedno i najbolji indikator trendova. 

Rejtinzi četiri najpopularnije stranke 

HDZ nakon 6 mjeseci postojanog rejtinga ožujak završava s potporom od 27 posto. I dalje je to pad unutar statističke pogreške, ali HDZ nije posljednjih godinu dana navikao gubiti potporu.


SDP i dalje proživljava loše dane s potporom među biračima, ovaj mjesec završavaju s 14 posto, a takav loš rejting imali su posljednji put početkom 2004. godine.

Živi zid, nakon što se u prosincu u rejtingu poravnao sa SDP-om, u stalnom je padu i sada mjesec završava s potporom od 11,8 posto. MOST, koliko god njegovi zastupnici bili aktivni u Hrvatskom saboru, ovaj mjesec završava sa 6 posto potpore birača.

Tko je profitirao, a tko prokockao potporu kod birača? 

START Dalije Orešković, koji se kao stranka pojavio prije dva mjeseca, i dalje je postojan s potporom od 5,1 posto. Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, koja skuplja zastupnike oporbe, mjesec završava s potporom od 4,5 posto i čini se da ima stabilnu potporu. HSS Kreše Beljaka u ovom trenutku može računati na potporu od 3,2 posto ispitanika, a HSU ovaj mjesec završava s 2,6 posto potpore.

Neovisni za Hrvatsku trenutačno uživaju potporu od 2,2 posto, što im je jedan od boljih rezultata. IDS je imao i bolji rejting, a očito ih afera Uljanik košta kod birača pa ovaj mjesec završavaju s potporom od 1,7 posto. GLAS Anke Mrak Taritaš ima potporu od 1,5 posto.

Pametno je u silaznoj putanji, s potporom od 1,4 posto. HNS, strateški partner HDZ-a, trenutačno uživa 1,2 posto potpore, a Reformisti Radimira Čačića ovoga su mjeseca na 1,1 posto, baš kao i Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, koji ovaj mjesec također završavaju s 1,1 posto potpore. 

Ostale stranke osvajaju manje od 1 posto i sve zajedno, od ljevice do desnice, imaju 6,3 posto. Zanimljivo, u ovom je mjesecu porastao broj neodlučnih birača i trenutačno ih je 9,3 posto.

Napomena: 

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 983 punoljetnog građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je