Obavijesti

News

Komentari 264

Sjednica Sabora 20. siječnja, a Vladu ćemo imati 22. siječnja?

Sjednica Sabora 20. siječnja, a Vladu ćemo imati 22. siječnja?
10

Mostu ide šest ministarstava, a ostalih 14 podijelit će HDZ i Domoljubna koalicija. Svatko će predložiti po tri kandidata za svako mjesto, onda će raspravljati o njima

VIDEO

Predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je kako će prva sjednica Sabora biti 20. siječnja. Dodao je kako su isprva razmišljali o 18. siječnju, ali s obzirom na to da se uvriježilo da sjednice počnu srijedom i ovu su prebacili dva dana naprijed.

- Na sjednici će biti usuglašavanje saborskih odbora, vlada će isto biti tema. Nadam se da ćemo 22. siječnja izglasati Vladu . Rok se može produžiti, ali nadam se da neće biti potrebno - rekao je Reiner.

Počeli razgovori o ministrima

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak kako su na Nacionalnom vijeću razgovarali o "točkama koje će dati na usuglašavanje s Domoljubnom koalicijom", a potvrdio je i kako su počeli razgovarati o kandidatima za ministarske pozicije, no njihova imena novinarima nije htio otkriti.

- Razgovarali smo i o programu, odnosno točkama koje će se davati sada na usuglašavanje s Domoljubnom koalicijom, a isto tako smo počeli razgovarati o mogućim kandidatima. Sastavljamo listu na temelju prijedloga koji su izneseni na našem zajedničkom tijelu - kazao je Petrov uoči odlaska na pregovore s čelnikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u Sheraton.

Most za svako mjesto nudi tri kandidata

Petrov je potvrdio novinarima kako će Most za svako ministarsko mjesto ponuditi po tri kandidata , no na pitanje hoće li među kandidatima za ministre biti i ljudi koji su ušli u Sabor uzvratio je:

Sanjin Strukić/PIXSELL

- Ja u ovom trenutku neću prejudicirati odluke zajedničkog tijela. To će se vidjeti u trenutku kada pregledamo kompletno sve što se sada nudi na stolu.

Opet nije bilo Oreškovića

Na sastanku Mosta i Domoljubne koalicije nije bio mandatar Tihomir Orešković. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako je Orešković nedostupan jer je na sastancima s nekim drugim ljudima na nekoj drugoj lokaciji.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Mostu šest ministarstava

- Mi smo podijelili šest ministarstava Mostu, ostalo smo mi i Domoljubna koalicija - rekao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sastanka s predstavnicima Mosta. Dodao je da su fleksibilni jer dobar kandidat može doći iz Mosta ili iz njihovih redova.

Nije htio reći koliko bi ministarstava, od preostalih 14, moglo ići HDZ-u kao što nije ni htio govoriti o imenima kandidata. Vjeruje da će cijeli popis imati do ponedjeljka.

VIDEO

Ministre će birati po principu 2+1, što znači da će i Most i Domoljubna koalicija ponuditi po 3 kandidata o kojima će raspravljati, što znači da je više od 60 imena u 'igri' za ministarske fotelje. Kandidati o kojima se usuglase ići će zatim na razgovor s mandatarom Tihomirom Oreškovićem.

- Vjerujemo da ćemo imena dostaviti u iduća 2-3 dana, maksimalno do kraja tjedna - kazao Petrov. Istaknuo je da će dati samo imena kandidata koja budu usuglašena. Ne žele da javnost dozna imena potencijalnih kandidata.

VIDEO

Paralelno, osim o kandidatima, raspravljalo se i o programu vlade.

- Odvijat će se na isti način kao i što se biraju kandidati. Nije realno da postavljate čovjeka a on nema utjecaja na ono što se radi. Ne može biti lutka na koncu. Početnu i konačnu riječ imat će Orešković - rekao je Petrov i istaknuo je da je program gotov, ali ono što biraju jesu ključne točke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava