Obavijesti

News

Komentari 280

HDZ iz prkosa ne želi Đuru Glogoškog za novog ministra

HDZ iz prkosa ne želi Đuru Glogoškog za novog ministra
4

Brkićevo odustajanje od kandidature pokazalo je narušene odnose u koaliciji, ali i u HDZ-u. Kad su HDZ-ovci čuli da Orešković sad favorizira Glogoškog, odlučili su staviti veto

VIDEO

Brkić bi od jednog utjecajnog političara mogao lako postati politički mrtvac bez ikakvog utjecaja u stranci. On to neće dopustiti jer čast mu je na prvome mjestu.

Ova izjava jednog od prijatelja Milijana Brkića koju je nedavno dao za naš tjednik Express pokazala se više nego proročkom. Također svjedoči o tome da povlačenje glavnog tajnika HDZ-a iz konkurencije za ministra branitelja nije ishitren nego dobro promišljen potez. I na kraju, da su odnosi između šefa stranke Tomislava Karamarka i Milijana Brkića ipak prilično narušeni, ali i da Most i HDZ ne mogu postići dogovor o ministru branitelja.

Karamarko je Brkića javno kandidirao za ministra prije tri tjedna, a da prije toga nije razgovarao s njim. Odmah sljedeći dan je Ministarstvo unutarnjih poslova, koje sad vodi mostovac Vlaho Orepić, objavilo da će ponovno oduzeti diplomu Brkiću zbog prepisanog diplomskog rada. Brkić je u tome vidio opasnost da “politički izgori” i zato od početka nije vjerovao superlativima koje je u javnosti dijelio Karamarko, a znao je i da će imati problem s Mostom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

Zanimljivo je da Brkić ipak ostaje lojalan Karamarku i skoro sigurno se neće kandidirati za neke političke funkcije i kontrirati Karamarku na unatarstranačkim izborima.

Upravo zbog te lojalne crte Karamarko je do zadnjeg trena vjerovao da će Brkić nastaviti slušati i ostati kandidat za ministra.

U nedjelju navečer Brkić mu je javio da želi odustati od kandidature jer ga predugo vuku po blatu, a da nije to zaslužio. Karamarko je osto šokiran, ali je poštovao njegovu volju.

Doznajemo i da je šef HDZ-a izrazito nezadovoljan odugovlačenjem premijera Tihomira Oreškovića s imenovanjem ministra branitelja jer je HDZ-u to vrlo važan resor.

Također, Karamarko je sve više nezadovoljan i odnosima u koaliciji s Mostom, čije ljude smatra, uz premijera, suodgovornim za to što Brkić nije izabran.

U svom “oproštajnom pismu” na Facebooku Brkić je poslao nekoliko poruka. Primjerice, stavio je sliku vuka s potpisom da je on slabiji od lava ili medvjeda, ali ga nećete vidjeti da zarobljen pleše ili da dresiran skače kroz obruč.

Jasno je time poručio kako neće dopustiti da se njime manipulira i da pleše kako drugi žele. I on je neizravno prozvao Most i Oreškovića navodom da “postoje i oni koji su htjeli drugačija rješenja”. Sve to upućuje na zaključak kako su odnosi u koaliciji, kad je riječ o Brkiću, daleko od idile, kako se prezentira javnosti. Primjerice, premijer Tihomir Orešković je na svom profilu objavio zahvalu Brkiću što je bio kandidat i što je “pokazao karakter koji je izgradio boreći se za Hrvatsku”.

Tomislav Karamarko se od Brkića kao ministra također oprostio dirljivim rječima. No u komentarima je bilo kritičnih tonova što HDZ dopušta da mu Orešković i Most određuju politiku.

- Vlada je ostala uskraćena za sjajnog ministra i čovjeka. Posebno žalim što oni koji su uključeni u proces nisu preposznali koliko je važno da gospodin Brkić svojim ugledom koji uživa u braniteljskoj populaciji doprinese rješavanju njihovih problema - napisao je Karamarko.     

U HDZ-u su i inače ljuti s odugovlačenjem imenovanja, a jučer su nam potvrdili da bi premijer Tihomir Orešković najradije na mjestu branitelja vidio Đuru Glogoškog, jednog od vođe prosvjeda u Savskoj cesti u Zagrebu.

- To nećemo dopustiti. Imat ćemo svog kandidata - poručio je sugovornik iz vrha stranke.

Glogoški je inače rekao kako bi u slučaju izbora volontirao i ne bi bio na ministarskoj plaći. Međutim, ako je točna računica koju je dao za Glogoškog bivši ministar Predrag Matić, on i supruga na osnovu njegova statusa invalida primaju mjesečno više od 24.000 kuna, u kojima su i mirovina te svi dodaci.

To je značajno više nego ministarska plaća.

Iako uz Glogoškog postoji još sedam imena čiju su kandidaturu istakle udruge, teško da će na kraju itko od njih biti izabran jer HDZ to ministarstvo smatra važnim i zadržat će ga za sebe.

No sve su glasnije kritike Vlade iz redova braniteljske populacije na sporost i neodlučivanje o ministru.

Miodrag Demo, Bandićev zastupnik i čelnik saborskog odbora za veterane, jučer je odbio raspravljati o proračunu, a sjednicu odbora odgodio. On traži hitan sastanak s Oreškovićem, a poručio je i da je nefunkcioniranje Oreškovića, Karamarka i Petrova dovelo do sramoćenja hrvatskih branitelja.

- Neodgovorno je raspravljati o proračunu kad nema čovjeka koji predstavlja branitelje - rekao je Demo.

Kandidati su inače još Branko Borković, Stjepan Šterc, Željko Sačić, Vlado Marić, Damir Banić, Zlatko Tomašić i Petar Bajan.

Svi s kojima smo razgovarali nisu krili svoje razočaranje.

Željko Sačić kaže da ga još nitko nije pozvao barem na razgovor u Vladu. Razočaran je HDZ-om koji je, kaže, mogao imati 20 kvalitetnih kandidata za ministra, ali su zato prvo istaknuli Miju Crnoju, koji je morao otići.

- HDZ svojata Ministarstvo branitelja, ali baš zato što su branitelji mješovita politička populacija, ono bi trebalo biti nadstranačko. Bilo bi dobro da svi kandidati, ako ih ne žele, čine određeni nestranački savjet - kaže Sačić.

Jučer su se za Stjepana Šterca pojavile različite informacije - da je odustao i da ima podršku HDZ-a. On nije htio ništa komentirati, ali je poručio da situacija nije normalna.

- Ovo je cirkus, ludilo i paranoja. Odlučio sam zato šutjeti jer se stvara kaotična situacija - kaže nam Šterc.

Josip Klemm nije kandidat, ali on je prijatelj sa svim ostalim kandidatima i ima veliku težinu u braniteljskoj populacije.

- Potrebna nam je odgovornost. Očekujem da će oni koji vode državu što žurnije riješiti tko će biti ministar - rekao nam je Klemm.

U Splitu je Damir Banić predstavio svoj program za ministra, ali ni njega nitko nije pozvao na razgovor. On smatra da nije dobro da ministar bude iz političkog kruga jer su političari krivi za sadašnju situaciju.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 280
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.