Obavijesti

News

Komentari 360

HDZ izbacio Darka Milinovića, pitanje je hoće li ostati župan

HDZ izbacio Darka Milinovića, pitanje je hoće li ostati župan
1

Ako se Milinović vrati u Sabor, može biti nezavisni zastupnik, a vladajuća većina Plenkovića se topi na 76 ruku. Ali Milinović bi time izgubio poziciju župana koja mu je jedina ostala kao alat političke moći i utjecaja...

VIDEO

Jedan od nekad najmoćnijih HDZ-ovaca više nije član stranke. Darko Milinović, član predsjedništva HDZ-a, ličko-senjski župan i bivši ministar zdravstva, izbačen je iz stranke jer je Visoki časni sud odlučio da nije poštivao stranačku disciplinu, potvrdio je nakon sjednice Davor Miličević, predsjednik Visokog časnog suda.

Visoki časni sud HDZ-a jednoglasno je nakon jednoipolsatne sjednice odlučio isključiti Milinovića na temelju odluke Predsjedništva o pokretanju stegovnog postupka.

"Svi dokazi koji su navedeni u pokretanju stegovnog postupka su nas doveli do toga da donesemo odluku kakvu smo donijeli. Jednoglasno je donesena odluka i Darko Milinović je s ovim danom isključen iz stranke", rekao je novinarima predsjednik Suda časti Davor Miličević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upitan što je to konkretno napravio Milinović da ga se moralo izbaciti, Miličević je rekao kako je u siječnju donesena odluka o opomeni, ali se nakon toga događalo isto - "bilo je ponovno nepoštivanja stranačke discipline i odluka je donesena kako je donesena". 

Milinović: Uvjeren sam da me HDZ neće izbaciti iz stranke!
Milinović: Uvjeren sam da me HDZ neće izbaciti iz stranke!

"Nitko ne može zabraniti ljudima da dođu pred stranku, mi smo demokratska stranka. Donijeli smo odluku, mislim da je HDZ demokratska stranka, ali način dovođenja pred stranku određenog broja ljudi - mislim da to nije demokratski", ustvrdio je Miličević.

Upitan o Milinovićevom povratku u Sabor, rekao je da o tome Visoki časni sud ne raspravlja.

"To je na njemu. Nemamo ovlasti da o tome raspravljamo. Samim ulaskom u stranku na neki način dali ste svoj potpis da poštujete Statut stranke, zato je danas donesena odluka o isključenju. Što će on dalje poduzimati nije na nama", kazao je Miličević.

Na upit zašto Milinović nije bio pozvan na sjednicu, članica Visokog suda časti Marija Vučković odgovorila je kako je iz materijala dostavljenog uz odluku o pokretanju stegovnog postupka bilo jasno da se radi o teškim povredama stranačkih obveza koje su se kontinuirano ponavljale, stoga je Visoki časni sud ocijenio da nema potrebe za tim.

"Uz odluku o pokretanju stegovnog postupka Visoki časni sud je dobio niz dokaznog materijala, a i cijela javnost je imala prilike vidjeti jer su svi materijali dostupni javnosti. Radi se o kontinuiranim povredama stranačkih obveza, koje su detaljno opisane i svaki ih član zna, a događale su se u više prilika i dužem vremenskom razdoblju", rekla je.

Visoki časni sud jednoglasno je prosudio da se radi o teškim povredama stranačkih dužnosti na isti način na koji je pokrenuta odluka o stegovnom postupku, naglasila je Vučković.

U Zagreb doveo četiri autobusa

Milinović je navukao bijes predsjednika stranke Andreja Plenkovića i ostalog vodstva kada je organizirao četiri autobusa i došao u Zagreb u središnjicu kako bi se borio za stranačke izbore u Gospiću. To je okarakterizirano kao udar na stranku iako je Milinović samo tvrdio da je došao razgovarati o datumu izbora.

Političke posljedice ove odluke su mnogobrojne. Kao prvo, Darko Milinović i dalje može ostati župan kao nezavisne jer je direktno izabran, a u tom slučaju, HDZ je izgubio još jednu županiju. Već su izgubili vlast u Požeško-slavonskoj županiji kada su zbog obiteljskog nasilja izbacili župana Alojza Tomaševića.

'Čujem da žele uništiti moga Dadu. E neće, dok sam ja živa'
'Čujem da žele uništiti moga Dadu. E neće, dok sam ja živa'

Kao drugo, Milinović je ostavio otvorenu opciju da sam podnese ostavku na mjesto župana i vrati se u Sabor gdje je rekao da neće bezrezervno podržavati politiku Andreja Plenkovića. Vladajuća većina bi time pala na tek 76 zastupnika, minimum da se održi kvorum i donose pravovaljane odluke i zakoni. Dovoljno je da jedan zastupnik bude bolestan i odlučivanje je blokirano. Naravno, ako ne uskoči netko iz formalne oporbe. U HDZ-u uvjeravaju da će i dalje nastaviti raditi kao i dosad jer su sa 77 ruku isto imali tanku većinu.

- Ne vjerujem da će itko dodatno pokušati ucjenjivati Vladu, a niti da će je imati petlje rušiti. Ne možemo se na to obazirati jer inače ne bi mogli voditi politiku - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Plenković: Nećemo tolerirati ponašanje Darka Milinovića
Plenković: Nećemo tolerirati ponašanje Darka Milinovića

Osim toga, u HDZ-u su uvjereni da Milinović neće podnijeti ostavku na mjesto župana i vratiti se u Sabor. Ako podnese ostavku, a nije mu isteklo još dvije prve godine mandata, to bi značilo izbore za novog župana. Milinović bi morao ići po novi mandat kao nezavisni i mogao bi ih izgubiti, a ako ostane župan, još ima dvije i pol godine barem neke poluge moći. Zato mnogi ne vjeruju da će preuzeti taj rizik.

- Fama je da Milinović vlada terenom, pa sve općinske organizacije su podržale njegova protukandidata. Zbog njega smo i izgubili gradove poput Otočca i Novalje koje sad vode bivši HDZ-ovci. Izgubili smo i Gospić. Ovo znači prekretnicu i transformaciju u županiji kojom je vladao - tvrde nam sugovornici u središnjici.

U HDZ-u ljuti zbog autobusa: Odmetnik Dado je pedala...
U HDZ-u ljuti zbog autobusa: Odmetnik Dado je pedala...

Inače, sljedeći tjedan se održavaju izbori za predsjednika HDZ-a Ličko-senjske županije. Milinović je bio jedan od kandidata, koji je skupio dovoljno potpisa. Ovim potezom ga je središnjica eliminirala iz utrke. Tako ostaje samo jedan kandidat, Marijan Kustić, čovjek koji je u Sabor ušao baš kao zamjena za Milinovića jer on ne može biti i župan i zastupnik.

Milinović nam je prije sjednice najavio da će dati izjave ili održati tiskovnu konferenciju o svojim planovima nakon što službeno sazna odluku. Bio je nezadovoljan jer ga Visoki časni sud nije pozvao da iznese svoje argumente.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 360
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić