Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HDZ je i dalje najjači, ali SDP mu se približio na svega 3 %

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Da su idući vikend parlamentarni izbori, samo četiri stranke prešle bi izborni prag. I te dvije preostale stranke znatno zaostaju za vodećim dvojcem

Prema najnovijem HRejtingu, koji je objavio HRT, dvije vodeće hrvatske stranke sve više dominiraju i ovaj mjesec zajedno dobivaju više od 50 posto glasova birača zajedno.

Smjene četvero ministara ovoga ljeta i pokrenuta istraga protiv nekadašnjeg političkog tajnika stranke Lovre Kuščevića nisu se ipak odrazili na HDZ-ov rezultat i njihovih stabilnih 27,6%. Nakon rekordno niskog rejtinga potkraj prošle godine, SDP, pak, nastavlja rast - ovaj mjesec stigli su do 24,8%. HDZ i SDP u ovom trenutku dijeli, dakle, manje od 3% glasova birača prema HRejtingu.

Da su idući vikend parlamentarni izbori, samo četiri stranke prešle bi izborni prag. I te dvije preostale stranke znatno zaostaju za vodećim dvojcem. Nezavisna lista Mislava Kolakušića probila se na mjesto treće opcije sa 6% posto, gotovo jedan posto više od Mosta koji ima 5,1%.

Skupinu stranaka koje bi dobile od dva do tri posto glasova prevodi HSS s 3,1%. Neovisni za Hrvatsku i Živi zid osvajaju malo više od dva posto. Nekadašnja treća opcija, koja je na nedavnim europskim izborima dobila i zastupnika u Europskom parlamentu, Živi zid, definitivno je skupo platila unutarstranački raskol zbog te unosne plaće i, kako se u ovom trenutku čini, na putu je da zauzme prilično minornu ulogu na hrvatskoj političkoj sceni.

Sve ostale stranke nalaze se ispod 2%, neodlučnih je birača 11,6%.

I HDZ i SDP imaju razloga za zadovoljstvo. HDZ ima kontinuitet. Stalno su iznad 27%, osciliraju vrlo malo, u odnosu na svibanj rasli su za 0,43%. Međutim, itekako moraju pomno analizirati rast svojih glavnih oporbenih protivnika. SDP ovaj mjesec dobiva 6,75% veću potporu birača nego u svibnju.

I Nezavisna lista Mislava Kolakušića napreduje iz mjeseca u mjesec. Ljeto im je donijelo 2,14% više glasova birača nego u svibnju. Most, HSS i Neovisni za Hrvatsku redom padaju. Most za 1,61%, HSS doduše neznatno, 0,2%.

Najveći gubitak povjerenja birača bilježi Živi zid. U šest mjeseci, od ožujka do rujna, pao je s 10,59% na samo 2,17%, dakle ukupno malo više od 8%.

SDP je pak rastao upravo otprilike toliko koliko je Živi zid izgubio.

Komentari (168)
  • U Hrvatskoj ima oko 3,8 milijuna birača. Izlaznost bude otprilike malo više od 50% to znači cca 2 milijuna glasova. HDZ ima 220 tisuća članova što znači da samo od članova oni imaju 12% glasova. Kad se tu pridoda rodbina, prijatelji i ostali koji se mogu okoristiti HDZ-om na vlasti dođeš do zaključka da će HDZ uvijek imati svojih 25% na izborima makar zapalili ovu zemlju do temelja i pljunuli svakom Hrvatu u lice.

    20. 9. 2019,   20:05
  • Ovakav katastrofalan nacin vodjenja drzave, spletke, kupovine, potkupljivanja, laganja, demagogije, neukih saborskih zastupnika, ustimanih glasovanja nije bilo nikada nigdje. I ZATO DOLJE HDZ!!!!! A Bandicu nastavak sudjenja!

    20. 9. 2019,   21:09
  • Koga god poznajem neće glasati za HDZ, pa kako upravo HDZ vodi na tim vašim ljestvicama ?

    20. 9. 2019,   20:49