Obavijesti

News

Komentari 12

'HDZ je uzurpirao institucije države i koristi ih za obračune'

'HDZ je uzurpirao institucije države i koristi ih za obračune'
1

To je, naglasio je, jedan od razloga zašto građani nemaju povjerenja u institucije, a zbog čega SDP inicira osnivanje saborskog istražnog povjerenstva...

VIDEO

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je poručio kako "afera elitne prostitucije" pokazuje da je HDZ uzurpirao državne institucije te ih koristi za unutarstranačke obračune, a takav sustav, upozorio je, više ne može osigurati borbu protiv kriminala i korupcije.

"To je afera koja diskreditira cijeli HDZ, a ne samo Milijana Brkića koji je zamjenik predsjednika HDZ i potpredsjednik Hrvatskog sabora voljom Andreja Plenkovića“, izjavio je Bernardić u emisiji "Oporbeni zarez" Hrvatskog radija, ističući da pipci te afere sežu do vrha HDZ-a.

To je, naglasio je, jedan od razloga zašto građani nemaju povjerenja u institucije, a zbog čega SDP inicira osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi istraživalo zlouporabe sigurnosnog sustava, i to sve, a ne samo aktualne afere. Bernardić vjeruje da bi takvo istražno povjerenstvo otkrilo što i zašto HDZ skriva, pogotovo u "aferi Borg" u kojoj su iz Agrokora, tvrdi, izvučene stotine milijune kuna.

Zapitao se koga štiti glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić te kako se može dogoditi da DORH-u nestane spis, pogotovo onaj o Brkiću, a zbog čega je, ističe, potrebna "dublja, politička istraga" bez koje neće biti "ništa od pravde i pravednosti"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'HDZ uzima siromašnima i daje bogatima, mi bi povećali plaće'
'HDZ uzima siromašnima i daje bogatima, mi bi povećali plaće'

Pozadina skupa u Vukovaru svjesna politizacija

Za subotnji prosvjedni skup u Vukovaru zbog neučinkovitosti institucija u razotkrivanju i procesuiranju ratnih zločina Bernardić je rekao kako je SDP za to da se svaki zločin razotkrije, a počinitelji procesuiraju i kazne.

No, istaknuo je, očito je da je taj skup bio i poruka Vladi i institucijama, u pozadini kojega je "svjesna politizacija i sukob na desnici i unutar HDZ-a, što je nedopustivo". Pojasnio je da nitko iz SDP-a nije bio u Vukovaru jer podržavaju rješavanje problema isključivo kroz institucije, a ne politizacijom.

Bernardić smatra da pod hitno treba ispuniti zahtjeve radnika Uljanika, a to su odlazak uprave, isplata plaća i donošenje održivog plana restrukturiranja. Kritizirao je Vladu koja kao suvlasnik nije štitila svoju imovinu u Uljaniku, iako je od početka bila upoznata sa situacijom u toj kompaniji i nije reagirala sve dok situacija nije eskalirala izlaskom radnika na ulicu, a zbog čega, tvrdi, netko treba odgovarati.

Bernardić ističe kako je nužno spasiti hrvatsku brodogradnju i strateški je pozicionirati te zaštititi 11 tisuća radnih mjesta i još toliko indirektno. Upozorio je i na opasnost aktiviranja jamstava čime bi trošak pao na sve građane.

SDP neće podržati Vladinu mirovinsku reformu

Najavio je da SDP neće podržati Vladin prijedlog mirovinske reforme jer je SDP-ov plan, kazao je, potpuno suprotan tim rješenjima, a predviđa i uvođenje socijalne mirovine. Uskratit će potporu i Vladinoj poreznoj politici kojom, ocijenio je, HDZ povećava plaće samo 20 tisuća najbogatijih građana, dok SDP prijedlogom povećanja osobnog odbitka s 3.800 na 5.000 kuna predviđa povećanje svih plaća za najmanje 330 kuna mjesečno.

Osvrćući se na prošlotjedni neuspio pokušaj oporbe da u Saboru sruši ministra zdravstva Milana Kujundžića čelnik SDP-a je rekao da ministri na čije su propuste upozoravali, poput Martine Dalić ili Pave Barišića, više nisu ministri. "Pokušavaju privatizirati javno zdravstvo i to im ne smijemo dopustiti, zbog čega Kujundžić mora otići“, poručio je.

O stanju u SDP-u Bernardić nije htio govoriti, istaknuvši da građane ne zanimaju njihova razmimoilaženja nego da se bore protiv nesposobne i, po svemu sudeći, korumpirane Vlade“. Naveo je i kako neće biti kandidat na listi za izbore za Europski parlament te dodao kako je SDP već počeo s pripremama za te izbore, a u tijeku je prikupljanje prijedloga kandidata u županijskim organizacijama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a