Obavijesti

News

Komentari 200

Drugi pokušaj: HDZ opet nudi po tisuću eura za svaku bebu

Drugi pokušaj: HDZ opet nudi po tisuću eura za svaku bebu

Ivana Maletić otkrila je ključne momente HDZ-ove socijalne politike, a kao jednu od mjera navela je i isplatu jednokratne pomoći od 7500 kuna za svako novorođeno dijete

VIDEO

O HDZ-ovu programu Ivana Maletić je govorila u središnjici HDZ-a, gdje su je novinari upitali kako HDZ doživljava socijalni program koji je u srijedu predstavio SDP.

"Tu nema posebnih doživljaja, Hrvatskoj treba cjelovita demografska i populacijska politika s jedne i vrlo cjelovita i jasna socijalna politika s druge strane. Sustav socijalnih davanja nikada nije bio do kraja uređen, isto tako i položaj centara za socijalnu skrb, odnosa prema korisnicima obiteljskih centara, koji bi trebali imati jako važnu ulogu u pomoći obiteljima i onima sa samo jednim roditeljem. Mi smo na taj način pristupili svim tim pitanjima u našem programu, čije je jedno poglavlje posvećeno društvenoj pravednosti, a u okviru same populacijske politike imamo niz mjera koje su jako bitne, a koje su nastale osluškivanjem potreba naših građana", odgovorila je Maletić.

Kazala je kako HDZ namjerava u potpunosti delimitirati porodiljne naknade za drugih šest mjeseci nakon rođenja djeteta.

"Isto tako, imamo mjeru jednokratne pomoći od 7.500 kuna, koju mislimo zaista i provesti. Uvodimo i status roditelja odgajatelja u obiteljima s četvero i više djece, uvodimo i posebni alimentacijski fond, razmišljajući posebno obiteljima s jednim roditeljem gdje djeca ne smiju biti žrtve nenaplate alimentacije, nego to treba preuzeti država kao vjerovnik", rekla je Maletić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najavila je nižu stopu PDV-a na dječju hranu i opremu te poručila da je u populacijskoj politici nužno obuhvatiti sve ključne segmente, kako bi preokrenuli sadašnji negativni trendovi.

U izradi HDZ-ova programa sudjelovao je i Tomislav Ćorić, koji je uvjeren da će se novac za provedbu svih planiranih naći kroz bolje punjenje državnog proračuna uslijed gospodarskog rasta koji bi trebala osigurati provedba HDZ-ova programa.

Maletić je najavila i veća ulaganja u istraživanje i razvoj, a kao cilj istaknula ulaganja na razini od dva posto BDP-a, što je prosjek u EU. "Ako želimo biti konkurentni i dugoročno se razvijati moramo ulagati u obrazovanje i znanost. Zato smo mi u program stavili da će sigurno izdvajanja dostići dva posto BDP-a, kakvo je inače ulaganje na razini EU, što znači da će se oko sedam milijardi kuna ulagati u istraživanje i razvoj", kazala je Maletić i dodala da HDZ želi sustav obrazovanja i znanosti potpuno prilagoditi potrebama gospodarstva.

Na pitanje u čemu se ta obećanja razlikuju od programa SDP-a, koji najavljuje jednaka ulaganja u znanost odgovorio je Ćorić. "Razlika je u tome što su SDP i njihovi partneri imali četiri godine da učine ovaj pomak o kojem sada govorimo. Mi smo imali šest mjeseci, ali definitivno nismo imali cijeli mandat da bismo to učinili. U tom kontekstu, s jedne strane racionalnom, a s druge strateški određenom politikom visokog obrazovanja i znanosti želimo doći do cilja koji je razina EU", rekao je Ćorić i dodao da će više detalja javnost vidjeti na predstavljanju njihovog programa u subotu.

Kazao je i kako će stranački program u četvrtak prihvatiti središnja tijela HDZ-a.

Maletić je komentirala izjave glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje koji je ponovio kako ta stranka neće pristati da novi premijer bude predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. "Naš stav je otpočetka jasan. Stranka koja ima parlamentarnu većinu daje premijera", poručila je Maletić.

Ćorić je pak komentirao tvrdnju predsjednika HSS-a Kreše Beljaka da HDZ želi "zadržati žene u četiri zida".

"Čuli smo za taj cirkus koji je danas kreiran u medijskom prostoru. Mi se samo nadamo da je gospodin Beljak te svoje izjave nasnimio na kazetofonu pa da ih može ponovo preslušati, da vidi što je sve rekao", kazao je Ćorić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag