Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HDZ o Istražnom povjerenstvu: 'Bivši ministri nisu dobrodošli'

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ovaj uvjet HDZ-a je jednostavno skrivanje, petljanje, bježanje, muljanje, skrivanje istine o povjerenstvu, rekao je Davor Bernardić komentirajući najnoviji spor oko osnivanja Povjerenstva

Unatoč najavama da bi do petka moglo biti osnovano istražno povjerenstvo za Agrokor, ako se HDZ i SDP uspiju dogovoriti, stigle su i nove informacije da je najnoviji uvjet HDZ-a da u njemu ne sjede bivši ministri. Čelni čovjek SDP-a Davor Bernardić nije želio potvrditi da je za predsjednika SDP predložio Orsata Miljenića, a za člana Gordana Marasa ustvrdivši da je to unutarstranačka stvar.
- O tome će biti riječi kada se bude blizu dogovora, ako bude, ali do sada na to ne upućuje niti jedna jedina činjenica. Plenković odbija odgovoriti zašto se protivi osnivanju istražnog povjerenstva, tko je pisao lex Agrokor, ali odbija reći i na koji način je povezan s piscima Agrokora, kao i je li utjecao na ministra policije. Ako se pokaže da je premijer mogao utjecati na pravosudne, istražne i represivne organe tada će i slučaj Saucha postati jasniji - izjavio je. 

Na pitanje nije li mu čudno da u povjerenstvu sjede ljudi koji bi mogli biti pozvani za svjedoke, uzvraća:
- Svi će biti pozvani da svjedoče. Nitko se toga ne treba bojati, svatko treba doći, a naročito će morati odgovarati Ivica Todorić i Andrej Plenković. Martina Dalić je tu kako da kažem, nebitna, ona je izvršitelj - izjavio je. 

Upitan je li SDP spreman odustati od toga da bivši ministri sjede u povjerenstvo kako bi oni bilo izglasano u petak, Bernardić je izvratio:

- Što je sljedeći korak? Da ne mogu biti članovi SDP-a ili da nema povjerenstva. Ovaj uvjet HDZ-a je jednostavno skrivanje, petljanje, bježanje, muljanje, skrivanje istine o povjerenstvu i naravno ono što karakterizira najviše politiku Plenkovića i njegove Vlade je odgađanje. Oni jednostavno bježe od problema, a kako bježe od problema tako bježe i od povjerenstva - izjavio je Bernardić. 

'Kupus pomaže u liječenju anemije'

Na pitanje je li istina da HDZ pokušava odgoditi početak rada povjerenstva do sredine studenog uzvratio je da HDZ pokušava odgoditi početak rada povjerenstva na svaki način. Pozvao je vladajuće da ga konačno osnuju kako bi se utvrdila istina. 

- Uvjeta može biti milijun. Nikakvi uvjeti tu ne dolaze u obzir. Samo istražno povjerenstvo. Svako radno mjesto u svakoj obitelji može ovisiti o udaru odnosno dugovima Agrokora. Cijela Hrvatska i mirovinski sustav su ugroženi Agrokorom, formiranje povjerenstva je nužno što prije. Dakle to je imperativ koji se mora ovdje napraviti - poučio je.
Na nedavnu izjavu premijera Plenkovića da je n na slučaj Agrokor reagirao samo selfijima i kupusom Bernardić je uzvratio:

- Uvijek ću prije strvinarskog fonda i strvinara izabrati hrvatski kupus, a kupus je dobar on pomaže u liječenju anemije - zaključio je.

Komentari (15)
  • politicari ne trebaju odlucivati o ovome, vec trece tijelo koje nema veze s ni jednom strankom

    4. 10. 2017,   16:47
  • U Povjerenstvo ne mogu i nesmiju bivsi ministri,jel bi mogli biti u sukobu interesa,bas me zanima poslovanje Agrokora u doba SDP Vlade,zna li Maras nesto o tome???

    4. 10. 2017,   21:19
  • Sačekajte izvješće i onda se gluparite. Bera, stani malo na gobec, Ti nisi maras ni stazić, bar Te ja tako ne doživljavam, NITI BIH ŽELIO!

    5. 10. 2017,   07:55