Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Andrej Plenković: Razgovarat ću s Pupovcem, koalicija ostaje

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL 3

Pupovac je nakon napada na pripadnike srpske nacionalne manjine rekao kako je Hrvatska postala čimbenik nestabilnosti u regiji i usporedio je RH s NDH. Iz Vlade su odmah reagirali i rekli da je to neprimjereno

U središnjici HDZ-a u Zagrebu je u utorak bio sastanak vodstva stranke.

U središnjicu su stigli ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, Nada Murganić i potpredsjednik Sabora Željko Reiner. Zanimljivo, na sastanak je došla i bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić za koju je premijer Plenković rekao da su razgovarali o općenitim ekonomskim temama. 

Zagreb: Održana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Spominjali smo sva zbivanja u proteklih nekoliko dana u Hrvatskoj. Politika koju vodimo, politika Vlade i HDZ-a je stvarati zemlju u kojoj se sve manjine koje žive u Hrvatskoj osjećaju dobro i sigurno, uključujući i naše sugrađane koji su predstavnici srpske nacionalne manjine. Nismo razgovarali o mogućnosti izlaska iz koalicije sa SDSS-om - rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na pitanje je li se na sastanku razgovaralo o istupu Milorada Pupovca.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

- Svatko tko obnaša ključne političke dužnosti i dio je parlamentarne većine treba pridonositi smanjivanju tenzija. Hoću da se obustavi negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Očekujem da se počinitelji individualnih kaznenih djela pronađu i kazne. Dosta sa spiralom mržnje, to ne dolazi u obzir u zemlji koja je članica EU-a, NATO-a, koja ide naprijed. Takve teze o Hrvatskoj ne stoje - kazao je premijer. 

INTERVJU Milorad Pupovac: Hrvatska je čimbenik nestabilnosti u regiji

Ponovio je da oštro osuđuje prošlotjedne napade te potvrdio da će razgovarati s Miloradom Pupovcem.

- Ne prihvaćam ni tezu da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče na nesnošljivost prema manjinama, a najmanje da je za to odgovorna naša Vlada i politika. Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu. U čemu je problem da mi kao Vlada i HDZ kao najjača stranka ne pružimo ruku svim manjinama u Hrvatskoj? Odbacit ću teze o klimi da smo mi odgovorni. Nismo, to su akti pojedinaca koji će za to u našem pravnom sustavu odgovarati - zaključio je premijer.

PORUČILI PUPOVCU Poruka iz Vlade: Neprimjereno je uspoređivati Hrvatsku i NDH

Podsjetimo, Milorad Pupovac, koalicijski partner u Vladi Andreja Plenkovića, izjavio je nakon napada na pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj kako je Hrvatska postala čimbenik nestabilnosti u regiji jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo.

ŽESTOKE REAKCIJE IZ HDZ-a: Kovač: Očekujem da Pupovac dođe k sebi, da povuče izjavu

Uslijedila je Vladina reakcija koja smatra krajnje neprimjerenom i nedopustivom usporedbu suvremene Hrvatske s NDH, kao i tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti.

 

Komentari (46)
  • Kad koalicijski partner sere po državi logično je raspustiti vladu i raspisati izbore.

    27. 8. 2019,   21:40
  • Izjave neprimjerene, ne može nježniji komentar?! Kakvu mi imamo vladu same strine bez imalo garda.

    27. 8. 2019,   21:42
  • Gospodine Plenkoviću da i malo cjenite Hrvatsku već bi odavno pokazali Pupiju i SDSS-u prstom prema izlaznim vratima.Jer ovo što dotični radi je vrijeđanje Hrvata,Hrvatske te nepoštivanje i bezobrazluk.Kao i širenje mržnje.

    28. 8. 2019,   07:57