Obavijesti

News

Komentari 72

'HDZ provodi samovolju i želi progoniti oporbene zastupnike'

'HDZ provodi samovolju i želi progoniti oporbene zastupnike'
1

Zajedničkih nastupa oporbe bit će još. To je naše pravo i oružje za ubuduće kojim ćemo se suprotstaviti samovolji potpredsjednika Reinera i teroru vladajućih, rekao je Željko Lenart (HSS)

VIDEO

Oporba se  ujedinila u otporu HDZ-ovoj samovolji, poručili su zastupnici Mosta, SDP-a, HSS-a i Živog zida nakon što su u srijedu poslijepodne okupirali saborsku govornicu i onemogućili raspravu o Zakonu poljoprivredi, koja je prema planu trebala biti raspravljena dan kasnije.

Oporba je tom akcijom natjerala vladajuće i predsjedavajućeg Željka Reinera (HDZ) da prekine sjednicu. Saša Đujić (SDP) upozorio je kako mjesecima svjedočimo napadu HDZ-a na institucije od pravobraniteljice, Povjerenstva za odlučivanje od sukoba interesa, a posljednjih dana su udarili i na Sabor.

POGLEDAJTE VIDEO:

Oporba: Pobjeda nad samovoljom HDZ-a i predsjedavajućeg Željka Reinera Reporter: Snježana Krnetić

Objavljuje 24sata Politiko u Četvrtak, 6. prosinca 2018.

 

- HDZ provodi samovolju, pokušava progoniti oporbene zastupnike. To najbolje oslikava ponašanje Željka Reinera koji nam svakodnevno dijeli opomene , oduzima pravo govora. Tome treba pridodati i prijetnje zastupnika Culeja koji je govorio da će 'doći s tisuću momaka i rastrat nas'. To  me podsjeća na šestosiječanjsku diktaturu, a HDZ sad pokušava uvesti decembarsku diktaturu. Oporba će svim demokratskim metodama tome snažno oduprijeti - kazao je SDP-ovac.
Đujić ističe kako je HDZ preuzeo krilaticu svog premijera: "Možemo mi što hoćemo".

- E gospodo, ne možete. Ujedinjena oporba će pokušati zaustaviti HDZ-ovu samovolju svim legitimnim sredstvima - rekao je Đujić.
Za Željka Lenarta (HSS) oporbena akcija nije incident nego presedan.

- Zajedničkih nastupa oporbe bit će još. To je naše pravo i oružje za ubuduće kojim ćemo se suprotstaviti samovolji potpredsjednika Reinera i teroru vladajućih - poručio je HSS-ovac. 

Prokomentirao je poruke Steve Culeja (HDZ) koji je govorio "o tisuću momaka i tisuću Ivana".

- Pušku M-48 zvali su Jovanka u ratu, a on je nju prekrstio u Ivanu. To je otvorena prijetnja iako se mi zastupnika Culeja ne bojimo, jer nije tako strašan kao što se želi pokazati. HDZ ne može ovako postupati u Saboru. Od najviše institucije su napravili cirkus - rekao je Lenart.

'Ovo je pasivan otpor nasilju'

Branimir Bunjac (Živi zid) navodi kako je otpor oporbe bio opravdan.

- To je bio pasivan otpor nasilju. Tijelima smo zagradili govornicu. Naše četiri stranke barem prema rejtingu predstavljaju 40 posto biračkog tijela. Nismo se ujedinili programski ni stranački nego u borbi za dignitet, dostojanstvo i neovisnost institucija - poručio je Bunjac.

Napomenuo je kako je Zakon o poljoprivredi predsjedavajući Reiner želio staviti na raspravu mimo procedure i pravila, jer su pojedini zastupnici bili isključeni iz rasprave:
- Na mala vrata htjeli su progurati ovaj zakon. To ne služi HDZ-u, a još manje njihovom potpredsjedniku Sabora vitezu Reineru - rekao je Bunjac.

Zastupnik Živog zida ističe kako su se poslužili uvredama i prijetnjama, što nije prvi put. Podsjetio je kako su vladajući zastupnike vrijeđali sa su panjevi, budale, a jučer im se dobacivali da su i čobani.

- Gospodo iz HDZ-a, čoban je časno i korisno zanimanje za razliku od vašeg parazitiranja u Saboru gdje služite interesnim skupinama koje rade protiv hrvatskog naroda. Trebali biste riječi pažljivije birati, jer se samo dodatno sramotite u svojoj bahatosti - zaključio je Bunjac.

Nikola Grmoja (most) poručio je kako se oporba borila za poljoprivrednike i selo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk