Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HDZ, SDP i Živi zid u padu, a slabi i potpora radu Kolinde...

None Foto: Nova TV 9

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je prvi izbor među biračima s potporom od 25 posto. No, ta stranka već četvrti mjesec zaredom ima lagani pad potpore

Europski izbori, rasprave o Drugom svjetskom ratu, točnije Jasenovcu i Bleiburgu, ali i odlazak Uljanika u stečaj obilježili su svibanj, a kako se to odrazilo na rejtinge političkih stranaka donosi redoviti Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV.

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je prvi izbor među biračima s potporom od 25 posto. No, ta stranka već četvrti mjesec zaredom ima lagani pad potpore, najlošije od dolaska na vlast. SDP je drugi izbor birača s potporom od 13 posto, ali je stranka u silaznoj putanji. Isto je i sa Živim zidom koji svibanj završava s potporom od 11,6 posto. Samo je MOST zabilježio lagani rast potpore i mjesec završava sa 7,2 posto potpore.

Foto: Nova TV

Male stranke na vlasti ili žele vlast

Među ostalim strankama, prva do izbornog praga je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića s potporom od 4,7 posto. Potom slijede Neovisni za Hrvatsku s potporom od 3,9 posto. Odmah iza njih je START koji trenutačno može računati na potporu od 3,8 posto ispitanika. Pametno je na 3 posto. Slijedi HSS s 2,9 posto, zatim HNS sa 2,1 posto, a istu potporu od 2,1 posto ima i HSU. IDS svibanj završava s potporom od 1,8 posto, Promijenimo Hrvatsku s 1,5 posto, a istu potporu od 1,5 posto ima i Zelena lista. GLAS je na 1,4 posto, a HRAST na 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto potpore, što u zbroju iznosi 6,5 posto, a neodlučnih je 6,7 posto.

Predsjednica bi uskoro trebala objaviti hoće li ući u utrku za drugi mandat, a njezin rad više građana ipak ne podupire. Onih koji ne podupiru njezin rad je trenutačno 47 posto, a onih koji podupiru 45 posto, dok ne zna njih 8 posto. Posljednji put ovako loš rejting među biračima predsjednica je imala u listopadu 2017.

Foto: Nova TV

Tko su najpopularniji?

Predsjednica je i dalje najpopularnija, o njoj pozitivan dojam ima 59 posto građana, a negativan njih 35 posto.

Ivan Vilibor Sinčić može računati da o njemu pozitivan dojam ima 41 posto ispitanika, a 45 posto negativan.

Milan Bandić također može računati na 41 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i 52 posto onih koji o njemu misle negativno.

Božo Petrov svibanj završava s potporom od 40 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, dok njih 46 posto ima negativan dojam.

Andrej Plenković, pak, ima većinu građana koji o njemu imaju negativan dojam, njih 59 posto, dok njih 33 posto ima pozitivan dojam.

O Davoru Bernardiću negativan dojam ima 61 posto ispitanika, a njih 25 posto pozitivan.
 

Komentari (101)
  • svim silama se trudite prikazati drugaciju situaciju, ali zivi zid je puno jaci nego sto to vase narucene ankete prikazuju...kao sta kaze zeljko pervan...vise vjerujem u 3 praseta nego u ankete...

    23. 5. 2019,   19:49
  • Treba dat priliku Zivom zidu, zasluzili su.

    23. 5. 2019,   19:50
  • Most je dva puta dao priliku hdzju da dodju na vlast...sramota! SDP neću ni komentirati,ispucali su svoje domoljublje..HDZu se čeka presuda za zločinački pothvat,ali papiri su zagubiti(vječno) Živi zid poslije ovog referenduma će vjerovatno ići u referendum o dokazivanju porijekla imovine,sto nam je prijeko potreban i narod ih mora u tome podržati!!jedva čekam 👍

    23. 5. 2019,   19:58