Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HDZ-u i SDP-u popularnost je narasla, Živi zid gubi potporu

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Neovisni za Hrvatsku Esih i Hasanbegovića bilježe najbolji rezultat dosad - 4,77% - s najvećim brojem preferencija u Zagrebu te skokom u Splitsko-dalmatinskoj županiji...

CroElecto agencije 2x1 komunikacije proveden u srpnju pokazuje tendenciju oporavka većih političkih stranaka, posebice desnice i desnog centra, javlja N1.

Da su iduće nedjelje izbori za Hrvatski sabor, a čitava Hrvatska jedna izborna jedinica, uz izlaznost oko sedamdeset posto, neodlučnih bi birača bilo 20,20%. HDZ u srpnju prekida prvi put u 2018. pad svoje popularnosti te se uzdiže na 24,97% (+ 1,1 u odnosu na lipanj).

Socijaldemokratska partija također je popravila svoj rejting, međutim i dalje s potporom ispod 20 posto, točnije s 19,37%, a oporavak SDP između ostalog duguje boljem rezultatu zabilježenom u Primorsko-goranskoj županiji. Živi zid u srpnju broji 9,55% što je od siječnja ove godine najniži postotak za tu stranku.

Najznačajniji pad preferencija Živi zid je u srpnju zabilježio u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj je pak HDZ, uz Splitsko-dalmatinsku, ovaj mjesec najviše porastao u odnosu na svoj prošlomjesečni, najniži dosad, rezultat. Most je zadržao gotovo isti postotak kao proteklog mjeseca, u srpnju su na 6,14% s padom zabilježenim u Dubrovačko-neretvanskoj, a rastom u Brodsko-posavskoj županiji.

Neovisni za Hrvatsku bilježe najbolji rezultat dosad - 4,77% - s najvećim brojem preferencija u Zagrebu te skokom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. NHR se tako približio Mostu s manje od jednog i pol boda zaostatka.

IDS i GLAS dijele postotak 1,64% i posljednje su stranke s potporom iznad 1%. Ispod te margine su Stranka umirovljenika (0,95%), HSU, HNS (0,82%), HSS, BM 365 (0,68%)...

Komentari (132)
  • Ja stvarno ne mogu vjerovat da u Hrvatskoj postoje ljudi koji podržavaju HDZ - SDP, znam da imamo puno uhljeba pa je i tu koji glas, ali ja ne poznajem nikoga koji podržava ove dvije stranke koje su sve uništile i pokrale, koji to sklop mora biti u glavi da ih podržavaš.

    21. 7. 2018,   11:21
  • ova anketa plasirana u medije gdje hdz-u raste popularnost a zivom zidu pada je vjerodostojna kao lex agrokor

    21. 7. 2018,   11:24
  • Svatko ovdje vidi da se radi o medijskom spinu u korist ove dvije stranke.

    21. 7. 2018,   11:37