Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'HDZ-u ne treba lijepiti etikete korupcije, to im je dijagnoza...'

Iz SDP-a najavili su da će uskoro predložiti izmjene zakona kojim bi se odbijanje dostavljanja dokumentacije Povjerenstvu za odlučivanje sukoba interesa kažnjavali sa 5.000 do 50.000 kuna.

Prije saborske rasprave o SDP-ovim izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Arsen Bauk (SDP) kazao kako bi nakon premijerovog zahtjeva za izuzećem predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković, ali i odbijanja da im dostavi svu dokumentaciju vezanu za službeni put HDZ-ovih dužnosnika vladinim avionom u Helsinki, netko od vladajućih trebao jasno reći da je politika HDZ-a i Plenkovića da se ono treba razoriti.  

Podsjetio je da su izmjene zakona predali prije tri mjeseca u saborsku proceduru, ali i najavio je da će na vladin prijedlog izmjena istog zakona, koji je u proceduri, podnijeti amandmane i to na način da se i na zastupnike u Europskom parlamentu i dužnosnike u Europskoj komisiji odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Bauk je najavio da će uskoro predložiti da se zakonom propiše da se nedostavljanje dokumentacije Povjerenstvu kažnjava s 5.000 do 50.000 kuna.  

Podsjetimo, izmjene o kojima će poslijepodne raspravljati zastupnici želi se razriješiti pitanje opstrukcije rada Povjerenstva od strane vladajućih. Predlažu da predsjednica i članovi Povjerenstva se moraju izuzeti od postupanja u predmetu ako su s dužnosnikom rodbinski ili tazbinski povezani, ako su u bliskom osobnom odnosu, ako su s dužnosnikom u gospodarskom ili drugom poslovnom odnosu i u drugim situacijama koje mogu dovesti u pitanje njihovu nepristranost.

U slučaju da se sami ne izuzmu, o zahtjevu za izuzeće trebalo bi odlučivati tročlano vijeće Visokog upravnog suda i to u roku od osam dana.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Slažem se s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem da njegovoj Vladi i HDZ-u ne treba lijepiti etikete korupcije, jer to što se tamo događa ne može se nazvati etiketom nego dijagnozom, a terapija koju provodi Plenković je potpuno kriva. Plenković je u obračunu sa Vulinom citirao film 'Ko to tamo peva' rečenicom 'propisi su propisi'. Bilo bi dobro da i njega netko podsjeti na tu rečenicu kada je riječ o odnosu prema Povjerenstvu. Kada govorimo o HDZ-u i korupciji, meni je jedan drugi citat iz tog filma pada na pamet, a glasi: 'Ne brinite, puška je zakočena', a ona je opalila tri sekunde nakon. Tako je vjerojatno s HDZ-om i korupcijom - kazao je Bauk.   

Željko Jovanović (SDP) koji je ujedno i predsjednik Antikorupcijskog vijeća ocijenio je kako je HDZ 'okovan sukobom interesa, što je najteži teret za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj'.

- HDZ ne može protiv sebe jer su sukob interesa i korupcija utkani u njihov genetski kod, što pokazuje i fešta nakon oslobađajuće presude Božidaru Kalmeti, iako su dokazani korupcija i mito, a HDZ-ovci osuđeni za zlouporabu položaja i vlastito bogaćenje - rekao je Jovanović.

SDP će krenuti s nizom antikorupcijskih zakona kojima će pokazati da se može boriti protiv korupcije i prijeći s riječi na djela.

 

Komentari (57)
  • Pod hitno treba donijeti Zakon o porijeklu imovine i oduzimanju imovine (korupcijom stečene imovine). Inače propade nam Hrvatska. Zbog iseljavanja Hrvata, korupcije, političke neodgovornosti, pravne neučinkovitosti i lošeg gospodarstva Hrvatskoj prijeti vlast tuđina, odnosno tuđinska vlast.

    25. 9. 2019,   14:58
  • HR NAROD je ozakonio HDZ-lopine! Stalno spominju LUSTRACIJU, pa 90% onih koje bi lustracija kačila su HDZ/SDP šabani, prestanite ih birat i nema ih-LUSTRIRANI SU, vrlo jednostavno, zar ne? Narode dakle, imaš svakih 4 godine ustavno pravo lustracije na izborima, zašto ih biraš?

    25. 9. 2019,   15:19
  • Ovo dvoje sdp-OVACA, koji u cijelom svom životu nisu odradili ni jedan dan u realnom sektoru, su postali gori od Jace za koju se tvrdilo da "iskače iz svake otvorene paštete". Ništa korisno za građane ove prelijepe Hrvatske to dvoje sa svojim sdp-OVCAMA nije učinilo. Ali, sasvim uredno cuclaju iz Proračuna svoje porcije.

    25. 9. 2019,   18:58