Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HDZ-u su propali svi pregovori, čak i oni s Milanom Bandićem

None Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ruža Tomašić i Ljubo Jurčić smatraju da im je namjerno podmetnuta netočna priča o koaliranju s HDZ-om. Jurčić dodaje kako su mu takve informacije mnogo naštetile

Od velikih najava koaliranja sa svima "koji hrvatski dišu" za sada ništa. Nakon uspješnog dogovora sa Željkom Kerumom o zajedničkoj bitki za Dalmaciju, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i glavni tajnik stranke Branko Bačić nisu, čini se, uspjeli pronaći novog kvalitetnog partnera za izbornu bitku u ostatku Hrvatske. Najbliže su dogovoru bili s Milanom Bandićem, no onda su pregovori u zadnji čas prekinuti. Najvjerojatnije stoga što Bandić prema anketama ostvaruje slabašne rezultate.

HDZ, čini se, pregovara još jedino s Vesnom Škare-Ožbolt, šeficom marginalnog DC-a. To potvrđuje nekoliko izvora, pa i krug blizak Vesni Škare-Ožbolt. Trebala bi zauzeti mjesto na listi u VI. izbornoj jedinici (formalna joj je adresa u Velikoj Gorici, gdje je i šefica Gradskog vijeća), a DC bi podržao HDZ. Prije nekoliko mjeseci postojala je ideja da svi članovi DC-a prijeđu u HDZ, što je zagovarala Vesna Škare-Ožbolt, no vodstvo to nije prihvatilo.

Zbog suradnje sa šeficom DC-a unutar HDZ-a ne vlada neko zadovoljstvo jer to smatraju dijeljenjem HDZ-ovih mandata od kojeg stranka neće imati nikakve koristi. Ona HDZ-u ne može donijeti bitan broj glasova, no čini se da joj HDZ vraća uslugu jer je 2010. velikogoričkom HDZ-u, koji predvodi Ivan Šuker, osigurala većinu u Gradskom vijeću.

Friščić: Oni imaju svoj put

- Razgovora s HDZ-om nije bilo i neće biti. Oni u ovim izborima imaju svoj put, a mi svoj - poručuje HDZ-u i dosadašnji koalicijski partner Josip Friščić, predsjednik HSS-a.

Ljubo Jurčić, pak, ljutito smatra da su mu priče o tome da je najpoželjniji HDZ-ov partner nanijele veliku štetu.

- Iz HDZ-a me nisu zvali, nije bilo nikakve ponude ni poziva za razgovor, niti sam ja o tome razmišljao - kaže. Potvrđuje da se u srijedu vidio s premijerkom Kosor, ali nasamo, kaže, nisu bili ni sekundu. Nikakva inicijativa nije došla ni s njezine strane.

- Moja je odluka da na izbore ne idemo s parlamentarnim strankama, nego eventualno s regionalnima - tvrdi Jurčić. Ističe da su potencijalni autori tog "spina" svi oni koji misle da im oduzima birače.

- A možda to čini i HDZ, kako bi poručio: i Ljubo je s nama, glasajte za nas – analizira Jurčić. 

Na pitanje je li isključena i opcija poslijeizbornog koaliranja s HDZ-om odgovara da je to hipotetično pitanje. Ima uvjete: prihvaćanje programa i njihovo ostvarivanje te da posao rade profesionalci, a ne stranački ljudi.

Tomašić: Nisu zaslužili

- Nitko me iz HDZ-a nije nazvao niti nudio koaliciju. Posljednji put, i to neslužbeno, o tome sam razgovarala sa Šeksom i Čobankovićem prije godinu i pol, no već je tada moj odgovor bio negativan. Rekla sam im da su uništili Hrvatsku, najduže su na vlasti i ne želim im biti "alibi". Ni oni, a ni SDP, nisu zaslužili vlast - poručuje i Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. A. Starčević, koja također smatra da joj je namjerno podmetnuta priča da pregovara o koaliciji.

No, HDZ-u je preostao zadnji i najkvalitetniji izvor glasova, to su njihovi vlastiti, razočarani birači koji prijete da će apstinirati i neće izaći na izbore. Posao je J. Kosor da to pokuša spriječiti i mobilizira tradicionalne birače. Da "koalira" sa svojim biračima.

Komentari (29)
  • Jedina koalicija HDZ-a koja uspijeva na svim izborima su nasi pokojni.

    10. 11. 2011,   21:29
  • ajde,ajde glavu gore,imate keruma

    10. 11. 2011,   21:42
  • necete još dugo ,,bando lopovska ,, sramite se ja imam 115 kn invalidnine i ocito smo se za vas borili ,, odveli ste gotovinu i što još da ponovo glasujem za vas , ovaj pu bando neeeeeeeeeeeee.

    10. 11. 2011,   21:54