Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HDZ: Zakon o sukobu interesa je uvreda zdravom razumu

None Foto: P.Macek/Pixsell 3

Po novome se članovi nadzornih odbora i uprava tvrtki u većinskom vlasništvu države više ne bi birali javnim natječajem nego bi Vlada izravno imenovala te ljude

Zastupnici su u popodnevnom dijelu sjednice započeli raspravu o izmjeni Zakona o sukobu interesa. Po novome se članovi nadzornih odbora i uprava tvrtki u većinskom vlasništvu države više ne bi birali javnim natječajem nego bi Vlada izravno imenovala te ljude. Goran Beus Richembergh u ime Kluba HNS-a je rekao da će podržati ove izmjene.

- Logično je da vlast želi uzeti stvar pod kontrolu. Natječaji su bili potpuno nedostatan model iz kojeg nije bilo moguće izvući kvalitetu - rekao je Beus Richembergh.

Laburist Nikola Vuljanović je podržao izmjene i dodao da se ministri više neće moći vaditi da nisu znali što se događa u pojedinoj tvrtki jer će Vlada biti izravno odgovorna za ljude koje će izabrati. Za Anu Lovrin (HDZ) ovo je vraćanje u vremena kad se nije znalo 'di su šoldi nestali iz nekih tvrtki'.

Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač (HDZ) branio je model javnog natječaja rekavši da u dvije godine prethodne Vlade kroz natječaje prošlo 1400 eminentnih ljudi iz poslovnog svijeta.

- Svi koji su izabrani su provjerljivi i stojimo iza njih i njihovih rezultata. A rezultate ćemo vidjeti iz prihoda i dobiti u 2011. - rekao je Popijač. HDSSB-ovci neće podržati zakon, a Zoran Vinković je podsjetio na slučajeve kada je Vlada postavljala svoje ljude i ministre u nadzornim odborima u posrnulim tvrtkama. Spomenuo je Đakovšinu i Brodosplit odakle su nestalne milijarde. Završio je da će političkim imenovanjem tvrtke postati pacijenti koji će umrijeti, ne na bolesničkoj postelji, nego na tržištu.

HDZ neće podržati izmjene

HDZ neće podržati izmjene jer je on za njih "uvreda zdravom razumu". Davorin Mlakar rekao je da ovime ruše kvalitetu državne službe, da srozavaju rang državnih službenika te da će ljude birati po političkoj podobnosti.

- I uvreda zdravom razumu da je politički kriterij transparentniji i pošteniji od kriterija natječaja - rekao je Mlakar.

Komentari (42)
  • "HDZ neće podržati izmjene jer je on za njih "uvreda zdravom razumu". Davorin Mlakar rekao je da ovime ruše kvalitetu državne službe, da srozavaju rang državnih službenika te da će ljude birati po političkoj podobnosti." Iz HDZ-a ovo stiže?!? Iz HDZ-a????!!!!! Hahahaha!

    25. 1. 2012,   17:02
  • Koliko je bilo zdravog razuma protekli 20 godina?

    25. 1. 2012,   17:01
  • neka hdz zauvijek šuti, svi natječaji su bili samo formalnost!!! i sve je bilo namješteno.

    25. 1. 2012,   17:41