Obavijesti

News

Komentari 114

HDZ zaustavio pad, a prednost pred SDP-om se polako topi

HDZ zaustavio pad, a prednost pred SDP-om se polako topi
10

Nezavisna lista Mislava Kolakušića, unatoč javnoj neaktivnosti čelnika, raste. I dalje su treća snaga s 5,9 posto potpore (u odnosu na 5,6 posto u kolovozu). Nakon fijaska na europskim izborima MOST se diže

VIDEO

Ekskluzivno istraživanje RTL-a i Promocije plus donosi CRO Demoskop za rujan.

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, RTL Danas otkriva kako građani vide vodeće hrvatske političare, što misle o strankama nakon rekonstrukcije Vlade i poljuljanoj vladajućoj koaliciji te treba li se vladajući HDZ zabrinuti. Istraživanje o preferencijama birača za rujan donosi i analizira Damira Gregoret.

Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL HDZ i dalje najbolje stoji. U rujnu su zaustavili negativan trend te im raste potpora, no ona raste i SDP-u i to puno više pa je prednost HDZ-a, u ovim trenucima, na razini statističke pogreške.

HDZ zaustavio negativan trend, SDP-u raste podrška

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da se danas održavaju parlamentarni izbori HDZ bi zaokružilo 27 posto ispitanika (u odnosu na 26,4 posto iz kolovoza). Bilježe rast u odnosu i na srpanj i na kolovoz. Očito je rekonstrukcija Vlade za njih bila dobar potez, što se pokazalo i prošlog mjeseca, no otvoreni su novi problemi. Jedan od njih je i najjače oporbena stranka koja im puše za vratom.

SDP-u potpora raste peti mjesec zaredom. Sada su na 24,4 posto potpore, gotovo 2 postotna poena više nego u kolovozu (22,6 u kolovozu) i više od 6 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnji rujan. Ovo smanjenje prednosti HDZ-a vidljivo je osmi mjesec zaredom, rekordna je razlika bila u siječnju, čak 13 postotnih poena, a sada je to manje od 3 postotna poena!

Nezavisna lista Mislava Kolakušića, unatoč javnoj neaktivnosti čelnika, raste. I dalje su treća snaga s 5,9 posto potpore (u odnosu na 5,6 posto u kolovozu). Nakon fijaska na europskim izborima MOST se diže te su na četvrtom mjestu s potporom od 5 posto ispitanika (4,7 posto na početku kolovoza).

Samo četiri opcije prelaze prag

Ostale stranke gube potporu. HSS je peta opcija, ali s 3,3 posto potpore (3,4 u kolovozu). Nakon raspada Neovisnih za Hrvatsku pad potpore se nastavlja, sada su na pola puta do praga (2,6 posto u odnosu na 3,2 posto u kolovozu). Pada i HNS - HDZ-ovi partneri u Vladi su ispod 2 posto potpore (1,9 posto u odnosu na kolovoških 2,2). Isti rejting ima i Živi Zid kojem se, u odnosu na lipanj, nakon raspada stranke, potpora prepolovila (na 1,9 posto u rujnu u odnosu na 2,5 u kolovozu i 5,4 u lipnju).

Na istoj potpori od 1,9 posto, koliko je zabilježeno i mjesec ranije, je i stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dok stranku bivšeg člana Živog zida Ivana Pernara bira još manje ispitanika - 1,7 posto (u kolovozu 2,5 posto).

Ostalih je 3,5 posto, a neodlučnih 13,4 posto. Sukus: samo četiri opcije prelaze prag, pa se varijanta velike koalicije ponovno sama nameće.

Predsjednica ponovno najpozitivnija

Nakon što ju je prošlog mjeseca s te pozicije smijenio premijer Plenković, aktualna se predsjednica ponovno vratila na vrh ljestvice najpozitivnijih političara.

Kolinda Grabar Kitarović ponovno je prvi izbor no ne zbog toga što ju tako vidi više ispitanika, već upravo suprotno. Manje ispitanika ovog je mjeseca premijera pozitivno ocijenilo. Aktualna predsjednica najpozitivnija je za 11,2 posto ispitanika (prema 11,8 posto iz kolovoza), dok ih u takvom svjetlu nešto manje vidi Andreja Plenkovića (10,9 posto u odnosu na 12,1 posto u kolovozu). Oboje bilježe lošije rejtinge, s tim da se Grabar Kitarović to događa već deveti mjesec zaredom.

Treći najpozitivniji, uz blagi rast, je Zoran Milanović sa 6,4 posto (prema 6,3 posto iz kolovoza) dok je ministar financija Zdravko Marić četvrti s 5,2 posto (u kolovozu 5,8 posto).

Novi hrvatski eurozastupnik i bivši sudac Mislav Kolakušić ima isti rejting kao u kolovozu - najpozitivniji je za 3,2 posto ispitanika. Raste i neslužbeni kandidat za predsjednika Miroslav Škoro koji je s 2,8 posto na šestom mjestu (u kolovozu 2 posto) dok pada Ivan Pernar s 2,7 posto. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić blago raste, sada je na 2,5 posto (2,7 posto u kolovozu).

Da najpozitivniji na domaćoj političkoj sceni nije baš nitko misli gotovo četvrtina ispitanika - 23,3 posto. Ostalih je 6 posto, a ne zna 11,5 posto ispitanika.

Iznenađenja na listi najnegativnijih političara?

Vrh ljestvice najnegativnijih političara, s obzirom na sve što se događa u javnosti i nije iznenađenje. Milorada Pupovca tri puta češće ispitanici negativno ocjenjuju.

Prvi na ovoj neprestižnoj ljestvici i dalje je premijer Andrej Plenković. Tako misli 19 posto ispitanika, no to je dva postotna poena manje nego u kolovozu (21,1 posto u kolovozu). Da je najnegativniji njegov partner u Vladi Milorad Pupovac smatra 12,7 posto ispitanika. U kolovozu, prije Pupovčevih ocjena o stanju u Hrvatskoj, negativno ga je ocijenilo tek 4 posto ispitanika. Iako je smijenjen, ali s teretom istrage, Lovru Kuščevića dvostruko više ispitanika, u odnosu na kolovoz, negativno ocjenjuje (6,7 posto u rujnu u odnosu na 3,6 posto u kolovozu). S pet posto u top pet najnegativnijih je i Zoran Milanović (6,6 posto u kolovozu).

U tom je društvu, sa sličnim postotkom, i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je povećala negativan doživljaj (4,8 posto u odnosu na kolovoških 3,3 posto). 4,8 posto ispitanika smatra da je Milan Bandić najnegativniji političar (isto i u kolovozu). Tu su još i Davor Bernardić (2,7 posto) i Milan Kujundžić (2,6 posto), ali i Ivan Pernar (2 posto) i Gordan Maras (1,5 posto).

Da su svi političari negativni smatra 13,1 posto ispitanika. Ostalih je 1,5 posto, a ne zna 13,5 posto.

Ocijene slične kao i prošlog mjeseca

I za kraj, uoči početka školske godine građani su dali ocjenu radu Ureda predsjednice, Vlade i Sabora. Ocijene su slične kao i prošlog mjeseca; trojka za Pantovčak, dvojka za Vladu, baš kao i za Sabor kojem je, iako je na godišnjem ili baš zbog toga, potpora blago narasla.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 2. rujna do 6. rujna 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer