Obavijesti

News

Komentari 3

'HDZ želi prisvojiti oporbeno mjesto u DIP-u protuzakonito'

'HDZ želi prisvojiti oporbeno mjesto u DIP-u protuzakonito'
1

U svjetlu današnjeg posjeta kineskog izaslanstva Hrvatskoj Bauk je ustvrdio da će, prođe li HDZ-ov prijedlog, "u DIP-u biti HDZ-ovih kandidata kao Kineza"

VIDEO

Zastupnici Glasa Anka Mrak Taritaš i SDP-a Arsen Bauk ustvrdili su u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru kako HDZ protuzakonito želi prisvojiti oporbeno mjesto u Državnom izbornom povjerenstvu koje mu ne pripada, budući da se u njemu već nalaze tri člana iz kvote vladajućih, a upražnjeno je jedno mjesto koje pripada oporbi, no da unatoč tome HDZ predlaže svog kandidata.

Bude li takav prijedlog saborskog Odbora za izbor i imenovanja, kojim HDZ krši zakon, izglasovan u četvrtak, DIP ćemo moći zvati HIP (HDZ-ovo izborno povjerenstvo), budući da je HDZ zaključio da to mjesto u DIP-u pripada njemu, ocijenila je Mrak Taritaš. Upozorila je da će u tom slučaju omjer vladajućih i oporbe u DIP-u biti 4:2.

Nakon europarlamentarnih, predsjedničkih, slijede i parlamentarni izbori i postavlja se pitanje njihove regularnosti, jer će HDZ u DIP-u imati četiri člana, a već si je izmjenom zakona osigurao više novca za predizbornu kampanju, podsjetila je Mrak Taritaš, napominjući kako se radi o nestranačkim kandidatima.

Arsen Bauk najavio je da će Klub SDP-a glasovati protiv takve odluke, jer se njome krši Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu te će zatražiti od Ustavnog suda njezino poništenje.

Također je upozorio da se takvom odlukom kojom HDZ na silu želi uzurpirati mjesto 4. člana DIP-a koje mu ne pripada, ugrožava legalitet budućih izbora. Podsjetio je da se u DIP-u trenutno nalaze tri člana koje je predložio HDZ i dva koje je predložio SDP pa oporba ima pravo predložiti još jednog člana.

U svjetlu današnjeg posjeta kineskog izaslanstva Hrvatskoj Bauk je ustvrdio da će, prođe li HDZ-ov prijedlog, "u DIP-u biti HDZ-ovih kandidata kao Kineza". 

Podsjetio je kako je do takve situacije u DIP-u došlo jer je jedna njegova članica preminula.

'U HDZ-u odbacuju oporbene kritike'.

Vladajući na cijelu priču gledaju drugačije, a predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić pojašnjava: 

- Prilikom svakog dopunjavanja članova DIP-a poravnavaju se odnosi između oporbe i vladajućih. Član Josip Vresk je u vrijeme kad je predložen bio prijedlog HSS-a, koji je u međuvremenu postao oporba. U isto vrijeme Janja Drobnjak Horvat bila predložena od HNS-a koji je tada bio u oporbi, a danas je ta stranka dio vladajućih. Kada se sada analizira arhitektura članica ili članova DIP-a, prema ovom prijedlogu je odnos 3-3. Kad bi se prihvatio prijedlog GLAS-a, u tom bi slučaju odnos bio 4-2. To je potpuno jasno i jedini način na koji prema zakonu može funkcionirati DIP - naveo je Bačić. 

Na opasku kako se Vresk tada vodio kao prijedlog HDZ-a, a ujedno je i smjer HSS-a prilično promijenjen izborom Kreše Beljaka za predsjednika stranke te je pitanje uz koga je Vresk danas, Bačić je odgovorio kako bi, vodeći se tom logikom, HNS danas trebao birati svog člana, ali je to prepustio HDZ-u.

- Tada je Drobnjak Horvat bila u HNS-u, a to što je ona promijenila stav i prešla GLAS-u je njen problem – tvrdi Bačić.

Predsjednik odbora za izbor i imenovanja Ante Sanader (HDZ) također je odbacio oporbene kritike. Naveo je da oporba trenutno ima tri kandidata, dva koja su birali 2015. i Vreska koji je  iz kvote HSS, koji je sada oporba, dok vladajući imaju svoja dva.

- Od klubova vladajuće većine HDZ je jedini prijavio svoju kandidatkinju. To je prihvaćeno na odboru i sad je sve u skladu sa zakonom, odnosno imamo omjer 3-3 - rekao je Sanader.

Iz oporbe odbacuju ovakva objašnjenja tvrdeći kako je Vresk sigurno na svoj prvi mandat 2007. izabran kao HSS-ov prijedlog, no u drugi mandat 2015. je izabran kao prijedlog HDZ-a što govore i službeni saborski dokumenti.

- HSS je tada imao samo Hrga u Saboru, druge stranke su imale više članova, tako da po nikakvoj logici HSS 2015. nije imao pravo na svog kandidata – zaključuju iz oporbe.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca