Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Heiko Maas zahvalio Europi i pozvao na veće zajedništvo

None Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zahvalio je Europljanima na doprinosu ponovnom ujedinjenju Njemačke i istodobno pozvao na veću solidarnost europskih država

Njemačka 9. studenoga obilježava 30 godina od pada Berlinskog zida, što je bilo poticaj procesu koji je konačno doveo do ponovnog ujedinjenja bivših država Istočne i Zapadne Njemačke 3. listopada 1990..

- Ujedinjenje Njemačke bilo je poklon Europe Njemačkoj. I to se zbilo na kraju stoljeća u kojemu je Njemačka donijela nezamislive patnje ovome kontinentu. Jesen 1989. pokazala je što Europa može postići kada misli izvan nacionalnih granica, no istodobno europska kriza, brexit i sporovi zbog izbjeglica stvorili su nova raslojavanja - napisao je Heiko Maas u uvodniku.

Minister Maas meets Kazakh Foreign Minister Atamkulov ODLUKA Njemačka dopustila povratak četvero djece ISIL-a iz Sirije

Europa može preživjeti globalne izazove poput globalizacije i klimatskih promjena samo ako se drži skupa.

- Pojedinačni apeli Varšave, Berlina ili Pariza naići će na gluho uho u Moskvi, Pekingu te sve više i u Washingtonu. Samo glas Europe ima znakovitu težinu - istaknuo je Maas.

On je pozvao Europu da uspostavi zajedničku politiku protiv Rusije i Kine, obrambeni savez, te da preuzme vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Annegret Kramp cart builder NA ČELU OBRANE Nova njemačka ministrica: Voli rock, čita, a htjela je biti babica

- Svijetu treba ona hrabrost koju je Europa imala 1989.. Usudimo se konačno biti Europljani, postupajmo poput Europljana, bez suvišnih 'ako' ili 'ali' - poručio je Maas. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentiraj, znaš da želiš!