Obavijesti

News

Komentari 64

Helikopter je čekala tri sata: Umrla nakon pada na Velebitu

Helikopter je čekala tri sata: Umrla nakon pada na Velebitu
1

Nakon pada planinarku je spasio HGSS iz Gospića. Ženi se odlomio kamen ispod noge zbog čega je s visine pala na glavu. Bila je prisebna, a onda je pala u komu

VIDEO

U velikoj smo žalosti i zahvalni HGSS-u koji je odmah priskočio u pomoć, a s druge strane smo ogorčeni na postojeći sustav helikopterskog prijevoza jer je stradavanje naše kolegice planinarke pokazalo da on ne funkcionira kako treba. Uvijek ćemo se pitati bi li preživjela da je helikopter došao na vrijeme, govori Zdravko Ohnjec, predsjednik Udruge planinara Dalekovod čija je članica bila i žena (55) koja je u subotu pala na Velebitu, a u četvrtak umrla u Općoj bolnici Zadar.

Zadnji slučaj je otkrio slabosti: 'Trebamo leteću hitnu pomoć!'
Zadnji slučaj je otkrio slabosti: 'Trebamo leteću hitnu pomoć!'

Kobnoga dana, kada je žena stradala, od poziva i traženja helikoptera do njegova dolaska prošlo je više od tri sata, što je daleko van obaveznog medicinskog standarda i takozvanog "zlatnog sata" o kojem ovisi preživljavanje pacijenta. Pokojna žena bila je profesorica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i predavala je plivanje. Pravi sportski tip i odlične kondicije, kažu njezini planinarski kolege, te uvijek vedra i nasmijana. Planinarka Ivka Bengez koja je u subotu također bila na Velebitu te je pomagala unesrećenoj kolegici do dolaska helikoptera, kaže da se ženi odlomio kamen ispod noge zbog čega je s visine pala na glavu. 

- Rekla je odmah da ne vidi, pa joj se poremetio govor. Imala je i frakturu nosa te vidljivu ozljedu kod lijeve slijepoočnice. Nakon pada, dok smo čekali helikopter, pomalo je došla k sebi i komunicirala s nama punih sat vremena najnormalnije. Čak je rekla da se osjeća dobro i da nismo nikoga trebali zvati. Helikopter nije stizao, a njoj se očito pojačavalo krvarenje u mozgu i potom je počela padati u komu. Ne možemo znati kako bi sve završilo, ali uvijek ćemo se pitati bi li naša planinarka ostala živa da nismo helikopter čekali više od tri sata. Njegovo je kašnjenje bilo presudno – govori Ivka Bengez.

Ovaj je slučaj pokazao evidentne manjkavosti postojećeg helikopterskog transporta te ukazao na činjenicu da je Hrvatskoj nužna prava hitna helikopterska medicinska pomoć, odnosno, specijalizirani helikopteri koji će zajedno s liječničkim timovima brzo i efikasno dolaziti ravo na mjesto nesreće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa