Obavijesti

News

Komentari 38

Čačić: Za Plomin C će biti svi oni kojima je ekologija na srcu

Čačić: Za Plomin C će biti svi oni kojima je ekologija na srcu
5

Čačić je naglasio da se Plomin više ni na koji način ne može ugroziti i da se već kasni. 'Neki nisu prepoznali da je riječ o projektu nacionalne važnosti', kaže Čačić

VIDEO

Ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je u utorak kako će ekologija biti jedan od najvažnijih kriterija pri odabiru strateškog partnera u projektu izgradnje termoelektrane Plomin C.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) otvorila je danas natječaj za investitore u Plomin C.

Čačić je kazao kako će svi oni kojima je ekologija na srcu morati podržati Plomin C jer će se njegovom izgradnjom upola smanjiti zagađanje zraka.

'Kvalitetniji je zrak kod Plomina nego u Zagrebu'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mnogi ne znaju da je već sada zrak kod Plomina daleko kvalitetnii nego, primjerice, u Zagrebu. A Plominom C bit će još bolji - poručio je Čačić.

No, osim ekologije, Čačić će od investitora tražiti najbolju tehnologiju, visoku razinu učešća domaćih tvrtki, a važan će biti i rok izgradnje.

Krajnji rok izgradnje je 2017.

- Projekti ovakvog tipa grade se između tri do pet godina, što znači da će nova termoelektrana biti završena između 2015. i 2017. godine - rekao je Čačić. Naglasio je kako se Plomin više ni na koji način ne može ugroziti, a u njegovu realizaciju je trebalo krenuti još prije dva do tri mjeseca.

- Projekt kasni jer neki nisu prepoznali da je riječ o projektu nacionalne važnosti - rekao je Čačić.

Plomin C imat će snagu 500 MW a vrijednost investicije je oko 5,8 milijarda kuna. Za usporedbu ugovorena cijena za izgradnju Pelješkog mosta bila je 1,9 milijarda kuna. Strateški partner od tog iznosa trebao bi osigurati polovinu. Njegovo ime znat će se krajem ožujka 2013. kad će završiti natječaj. 

Čelnik HEP-a: To je najveći energetski projekt u povijesti Hrvatske

Prema Čačićevim riječima, interes je velik, a jedna od zainteresiranih tvrtki je i njemački RWE koji sad zajedno s HEP-om upravlja s Plominom 2. 

Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević istaknuo kako je Plomin C najveći energetski projekt u povijesti Hrvatske. Nova termoelektrana pokrivat će 17,5 posto godišnje potrošnje električne energije čime će se, kaže, smanjiti udjel uvoz na osam posto odnosno plaćat ćemo 240 milijuna eura manje za uvezenu struju nego je to danas.

HEP-ov poziv na ulaganje u Plomin C

Hrvatska elektroprivreda objavila je poziv potencijalnim strateškim partnerima za sudjelovanje u projektiranju, inženjeringu, financiranju, izgradnji, upravljanju i održavanju Termoelektrane (TE) Plomin C. 

To se odnosi i na isporuku goriva potrebnog za rad TE Plomin C, u skladu s važećim društvenim i okolišnim zahtjevima i obvezama koje će Hrvatska imati sukladno shemi trgovanja emisijama stakleničkih plinova EU-a. Krajnji rok za iskazivanje interesa je 14. rujna, javlja HRT

Prema obavijesti, ponuđač koji dostavi ekonomski najpovoljniju ponudu bit će odabran kao strateški partner u skladu s ograničenim natječajnim postupkom provedenim u skladu s direktivama EU o javnoj nabavi. 

Kriteriji za pretkvalifikaciju koje moraju ispuniti kandidati koji žele sudjelovati u natječaju definirani su u dokumentaciji za pretkvalifikaciju koja se može dobiti u HEP-u. HEP je vlasnik i upravlja s više od 4000 MW instaliranih proizvodnih kapaciteta, 974 MW kapaciteta za proizvodnju topline, uključujući 25 hidroelektrana i osam termoelektrana na loživo ulje, prirodni plin i ugljen, navode iz HEP-a. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS