Obavijesti

News

Komentari 23

Heroj koji se nije htio boriti, ali je spasio svojih 75 suboraca...

Heroj koji se nije htio boriti, ali je spasio svojih 75 suboraca...
1

Na današnji dan 2006. umro je Desmond Doss, vojni bolničar u II. svjetskom ratu koji je dobio najviše američko vojno odlikovanje Medalja časti, kao prva osoba koja nije nosila oružje u borbi

VIDEO

'Samo da izvučem još jednog, samo da izvučem još jednog' - tako se molio Bogu Desmond Doss dok je spašavao svoje suborce.

On je bio vojnik s prizivom savjesti. Htio je služiti domovini, smatrao je to svojom dužnošću, ali nije htio uzeti oružje u ruke. Ostao je dosljedan svojem zavjetu da nikad neće ubiti. Njemu je ubijanje bili moralno neispravno.

Nikad nije nosio oružje niti je ispucao ijedan metak. Bio je cijelo vrijeme nenaoružan na prvim linijama fronte. 


Tijekom krvave bitke za Okinawu spasio je 75 svojih suboraca zbog čega je dobio najviše američko vojno odlikovanje Medalja časti. On je tako postao prva osoba koja nije nosila oružje u borbi, a dobila je to važno odlikovanje kojeg dobivaju samo oni vojnici koji su pokazali iznimnu hrabrost, te riskirali vlastiti život tako što su dali više nego što se od njih tražilo.

Na početku ga smatrali beskorisnim

Desmond Doss rodio se 1919. godine u Lynchburgu u saveznoj američkoj državi Virginiji. Bio je praktični vjernik, kršćanin, član adventista sedmoga dana.

Otac mu se istraumatiziran onome što je doživio u Prvom svjetskom ratu odao alkoholu pa je maleni Desmond zajedno s bratom svakodnevno svjedočio očevim izljevima bijesa. Djetinjstvo su braća provela nastojeći obraniti majku od očevih nasilničkih ispada.

Kad je Amerika ušla u Drugi svjetski rat on je htio sudjelovati ali bez oružja u ruci. Dragovoljno se prijavio. Vojska mu dugo vremena nije željela udovoljiti da ga pošalju na bojište bez oružja. Bio je i na vojnom sudu, jer nije želio koristiti oružje tijekom vojne obuke tijekom koje su ga smatrali beskorisnim, ismijavali ga, provocirali.

No ipak sud mu je zbog priziva savjesti ipak odobrio da ide na bojište te je regrutiran u vojne bolničare.

Junak bez ispaljenog metka

Nenaoružan, uz stalnu životnu opasnost po bojištu je tražio ranjenike i pružao im osnovnu prvu pomoć. Jednog po jednog na leđima bi prenio do ruba grebena i onda ih užetom spuštao na dno grebena gdje su bili na sigurnome i gdje su ih preuzimali drugi vojnici. Tako je spasio 75 ranjenika tijekom tri tjedna bitke za Okinawu. 

Prvo je sudjelovao u borbama na Guamu i na Filipinima, za što je također dobio odlikovanja, pa su vojnici vrlo brzo u potpunosti promijenili mišljenje o njemu. Istrčavao je sam na otvorenu livadu okruženu neprijateljima kako bi po blatu nosio suborce. 

Cijelo vrijeme tijekom bitke za Okinawu u džepu je nosio Bibliju koju mu je poklonila supruga Dorothy s kojom se vjenčao neposredno prije odlaska u rat. Nakon eksplozije granate, izgubio je taj poklon. Kad je Okinawa osvojena, svi vojnici na otoku krenuli su u potragu za Biblijom. Pronašli su je i odnijeli mu je u bolnicu.

Bio je ranjen više puta. Jednom je ranjen u obje noge čekao 5 sati dajući prioritet drugim ranjenicima.

Sa suprugom Dorothy Doss dobio je sina 1946. godine i ostao u braku sve do njezine smrti 1991. godine.

Umro je na današnji dan prije 12 godina. Tijekom života i nakon smrti dobio je mnoge počasti za svoje herojstvo i predano obavljanje dužnosti.

O hrabrom Desmondu Mel Gibson je 2016. snimio film 'Greben spašenih'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti