Obavijesti

News

Komentari 7

HGK je objavio: Raste interes đaka za strukovna zanimanja

Naglasio je kako je rast broja učenika ohrabrujući podatak i da bi se takav trend, uz iznimku blagog pada za dvije godine, trebao nastaviti i u iduće tri do četiri generacije

VIDEO

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u četvrtak su izvijestili da se za strukovna zanimanja u deficitarnim zanimanjima ove godine odlučilo oko 650 učenika više nego lani, te zaključuju kako raste interes učenika za strukovna zanimanja.

Najnovije brojke Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju trend rasta upisa učenika u strukovna zanimanja, iako je to dijelom i rezultat ukupno većeg broja djece upisane u srednje škole, navode iz HGK-a.

"Prema našem izračunu baziranom na najnovijim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ukupan broj djece upisane u srednje škole u ovoj školskoj godini je 39.342, što je osjetan porast u odnosu na prošlu godinu kad ih je bilo upisano 37.993, ", istaknuo je voditelj Odjela za obrazovanje HGK Božo Pavičin, navodeći da ih posebno veseli što je u deficitarna strukovna zanimanja upisano 650 učenika više lani.

Naglasio je kako je rast broja učenika ohrabrujući podatak i da bi se takav trend, uz iznimku blagog pada za dvije godine, trebao nastaviti i u iduće tri do četiri generacije.

Zabrinjavajući pad broja školaraca

No, iz HGK napominju kako je unatoč tim kratkoročnim pozitivnim pokazateljima zabrinjavajući pad broja školaraca koji je rezultat općenito loših demografskih kretanja.

Tako je u zadnjih pet godina, kako navode, izgubljeno više od 44.000 učenika (pad s 509.000 u školskoj godini 2013./2014. na 465.000 u 2018./2019.), a najveće stope pada, više od 20 posto bilježe tri slavonske županije – Vukovarsko- srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska.

Kratak pregled najdeficitarnijih zanimanja pokazuje da je broj kuhara narastao za 6,4 posto na ukupno 1.268, konobara je više za 11,5 posto (608 ukupno), keramičara 19 posto (112 ukupno), zidara 10 posto, a stolara i mesara za 21, odnosno 70 posto više, navode iz HGK napominjući da i drugi strukovni smjerovi uglavnom imaju tendenciju rasta.

Broj gimnazijalaca stagnira (6.400 učenika), dok je broj ekonomista porastao za 7 posto, na oko 2.500 učenika.

Sve brojke su rezultat prvog kruga upisa učenika, a u iduća dva mogu samo dodatno rasti, ističu iz HGK.

Najveći interes za turistička zanimanja je u Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Brodsko-posavskoj županiji najviše učenika se prijavilo za CNC operatera, dok je u Krapinsko-zagorskoj i Požeško-slavonskoj najviše prijava stiglo za medicinske sestre.

U svim ostalim županijama najveći broj prijava je stigao u ekonomske škole, navodi se u priopćenju.  (iž)

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21