Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HGSS na Platku spasio oca i njegovo dijete od smrzavanja

None Foto: Pixsell 2

Otac i dijete automobilom zapeli su u snijegu na cesti Platak - Jelenje. Otac je pokušao sam osloboditi auto, ali mu to nije uspjelo pa je s djetetom krenuo pješice prema Platku

Hrvatska gorska služba spašavanja u nedjelju je spasila oca i dvogodišnje dijete koji su svojim automobilom zapeli u snijegu na cesti Platak - Jelenje. Otac je pokušao sam osloboditi auto, ali mu to nije uspjelo pa je s djetetom krenuo pješice prema Platku. No, zbog vrlo hladnog vremena i jakog vjetra i otac i dijete počeli su se pothlađivati. 

Srećom, otac je uzeo mobitel i pozvao pomoć HGSS-a. Ekipa se, koristeći motorne saonice, probila kroz snijeg te došla do oca s djetetom. Nakon toga su ih vrlo brzo prebacili na Platak gdje su ugrijani.

Spasili i teško oboljelu planinarku s Učke

Istoga dana od HGSS-a zatražena je i pomoć u spuštanju teško oboljele planinarke s Učke. Jedan član je s obzirom na blizinu odmah priskočio u pomoć dok je istovremeno i tim spašavatelja krenuo s opremom kako bi oboljelu planinarku transportirao do vozila Hitne pomoći. Akcija je ipak ubrzana jer je skupina planinara odlučila samostalno prevesti oboljelu te je ona predana Hitnoj pomoći prije nego je tim iz Rijeke došao na mjesto događaja. 

Pas Bepo pronašao nestalog muškarca

U ponedjeljak u 9.50 sati HGSS stanica Orebić zaprimila je dojavu o nestalom starijem muškarcu  iz sela Oskorušno na poluotoku Pelješcu koji se u nedjelju navečer udaljio iz obiteljske kuće.

Odmah po dojavi na teren je izašlo pet članova HGSS Stanice Orebić, te jedan potražni tim u sastavu vodič i potražni pas Bepo. Upravo je Bepo u 11.51 sati pronašao nestalog muškarca u šikari dvjesto metara od obiteljske kuće.

HGSS

Nakon pružene prve pomoći, te transporta do prometnice, unesrećenog (s lakšim tjelesnim ozljedama, dezorijentiranog i pothlađenog nakon noći provedene na otvorenom), članovi HGSS stanice Orebić predali su Hitnoj pomoći.

Komentari (24)
  • .............i po stoti puta ću reći,bravo ljudi,moje duboko poštovanje.

    28. 1. 2015,   12:10
  • Treba im skinuti kapu za sve njihove akcije i omogućiti im financijska sredstva kako bi i dalje radili uspješno svoj posao.

    28. 1. 2015,   08:54
  • Prije dvije godine na Velebitu moj prijatelj nosio jednu ženu 8 sati na leđima do planinarske kučice...kad ga sretne u Zagrebu okreće glavu od njega ,ni da mu hvala kaže..Čak ga je bila molila da je ostavi u planini da joj je dosta života...ženska se odvojila od izletničke skupine,a on krenuo u potragu za njom..njega su svi ismijavali što je sa sobom ponio svu opremu propisanu za planinu,a na kraju da nije imao još jednu rezervnu jaknu bi se ova smrzla na velebitu....

    28. 1. 2015,   09:02