Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HGSS obučava Kineze: 'Ovo je izvidnica, ići ćemo i mi u Kinu'

Kina je s HGSS-om počela surađivati u prosincu nakon što su predstavnika Kajaškog saveza iz Zagreba zamolili da pronađe nekoga tko bi mogao obučiti njihove spasioce

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) diljem Europe sinonim je za profesionalnost i spremnost već dulje vrijeme, no čini se da se dobar glas proširio i puno dalje. Naime, Kinezi su svoje tročlano izaslanstvo poslali na obuku u Hrvatsku da bi, kako su rekli, učili od najboljih, jer u Kini nemaju ustrojene službe spašavanja, javljaju Vijesti.hr. 

Među raznim vježbama je i plivanje u hladnoj Cetini. Kažu da je lijepa, no nije baš velika. 

- Ova rijeka je jako mala u usporedbi s našim velikim rijekama. Komplicirano je, ali uz vježbanje tehnike ćemo steći dovoljno iskustva. Tu je jako dobro, a i sigurno je - kazao je Shao Hqi iz Kine za RTL Danas

Krenuli su već u zoru. HGSS-ovci čekali su ih u učionici gdje su morali proći i teoriju, neophodnu prije prakse u rijeci. 

- Ovo je samo izvidnica njihova, na obuci, čini mi se, a ići ćemo mi isto gore u Kinu - rekao je Ivan Šafrdin iz HGSS-a. 

Kina je s HGSS-om počela surađivati u prosincu nakon što su predstavnika Kajaškog saveza iz Zagreba zamolili da pronađe nekoga tko bi mogao obučiti njihove spasioce. 

Intenzivna obuka trajat će do 22. ožujka. 

 

Foto: Ilustracija 

Tema: Hrvatska

Komentari (2)
  • Špijuni

    22. 3. 2019,   18:18
  • HGSS ustrojili dobrovoljci zapravo dobri ljudi . Zašto ? Zato što je neko uništio civilnu obranu. E sad da je HGSS dio civilne obrane( po zakonu mislim i da je) to bi bilo ok. Ali civilna obrana jednostavno nefunkcionira čak ni na papiru. HGSS radi i to skoro dobro. I sad opet hrvatski običaji u HGSS su se počeli uvlačiti moralno politički podobni,fali još koji svećenik dušebrižnik i HGSS - u je kraj. Svim HGSS pozdrav i hvala na trudu za hrvatsku.

    22. 3. 2019,   20:31