Obavijesti

News

Komentari 8

HGSS obustavio potragu, a sa Božićem izgubili vezu

HGSS obustavio potragu, a sa Božićem  izgubili vezu
18

Zbog olujnog vjetra Stipe Božić se s pet alpinista u subotu poslijepodne spustio s Crljenog Kuka, jer nisu na planini mogli ni razapeti svoje šatore

VIDEO

Vinko Prizmić u mobilnom zapovjednom stožeru u Paklenici izgubio je oko 17.30 sati svaku vezu sa Stipom Božićem. On i još pet alpinista krenuli su natrag nakon bezuspješnog pokušaja da se utabore na Crljernom Kuku. Prizmić pretpostavlja kako je ekipa potražila sklonište ili u Borisovom domu ili u Ramićima gdje već postoje sklonište. Iz HGSS-a su obrazložili kako je moguće da se ekipa alpinista nalazi na prostoru na kojem nema 'tetra veze', dok satelitski telefon navodno nisu ponijeli sa sobom. Prizmić smatra da je gubitak komunikacije u ovakvim uvjetima gotovo normalna stvar i da nije potrebno stvarati nepotrebnu paniku. Potraga za Cessnom će se nastaviti u nedjelju, a kao pojačanje stiže još 80 pripadnika HGSS-a.
Stipe Božić se sa pet alpinista tijekom jutra pridružio potrazi za pilotima iz Cessne, a za posadom aviona tragaju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, specijalne postrojbe MUP-a, interventna policija i policijski službenici te rendžeri Nacionalnog parka Paklenica. Ekipa alpinista odletjela je tijekom prijepodneva do predjela Ramići odakle su pješačili do Crljenog kuka gdje su se utaborili i započeli potragu. Zbog oblaka helikopter nije mogao letjeti iznad 500 metara visine, pa su se Božić i alpinisti penjali do područja koje je na visini od 1500 do 1700 metara.
- Vremenski uvjeti su stravični.  Pokušavamo tražiti prema uputama koje smo dobili, no vidljivost je oko 10 metara. U oblaku smo, puše jak vjetar i pada snijeg s kišom koja se ledi na tlu. No mi se ne vraćamo dok ne nađemo bilo kakav trag - rekao je poslijepodne Stipe Božić. Samo koji sat kasnije tim se morao spustiti zbog olujnog vjetra, jer nisu mogli ni razapeti šatore. Glavni inspektor za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović u subotu ujutro je rekao da su uspoređujući radarske snimke dobili nove indicije o mjestu mogućeg pada zrakoplova. Čini se da je preletio Vaganski Vrh i srušio se s južne strane Velebita. Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja istaknuo je da su vremenski uvjeti na Velebitu puno lošiji nego što su bili u petak. Nisu masovno grupirali snage, rekao je, jer je to preopasno zbog strmina pa treba misliti i na sigurnost spasitelja.
Piloti Gerd Govejšek (63), Aleksandar Walter (49), Miljenko Bartolić (61) i Zvonimir Kelek (68) u četvrtak poslijepodne su u Cessni iz Zagrebu poletjeli prema  Zadru. S kontrolom leta u Zadru posljednji put čuli su se u 14.55, a od tada im se gubi trag.

EDVARD MAZEJ JE POPIO KAVU S PILOTIMA PRIJE ODLASKA
Prije nego što su poletjeli, popili smo kavu u kafiću na Peščenici. Rekli su mi, Edo 'ajde i ti s nama, ali nisam mogao jer sam morao pokupiti unučicu. Oni su otišli na aerodrom i u 15 sati poletjeli - ispričao je padobranac i jedriličar Edvard Mazej za Večernji list. On se posljednji pozdravio s prijateljima Gerdom Govejšekom, Aleksandrom Walterom, Miljenkom Bartolićem i Zvonimirom Kelekom prije nego što su poletjeli Cessnom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21