Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HGSS-ovci spasili planinara na najvišem vrhu Južne Amerike

None Foto: HGSS Šibenik

Planinara su zatekli na kampu Colera koji se nalazi na visini od skoro 6000 metara. Planinar je imao vidljive znakove visinske bolesti, dehidracije i hipoglikemije. Morali su ga hitno spustiti do helikoptera

Članovi HGSS-a često imaju akcije spašavanja u Hrvatskoj, ali vjerojatno se nikada nije dogodilo da nekoga spašavaju u - Južnoj Americi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, dva člana HGSS-a iz Šibenika sredinom veljače bili su dio ekspedicije na Aconacaugi, najvišem planinskom vrhu Južne Amerike visokom 6962 metra. Tijekom ekspedicije došlo je do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja jednog od planinara.

Foto: HGSS Šibenik

Njega su zatekli na kampu Colera koji se nalazi na visini od skoro 6000 metara. Planinar je imao vidljive znakove visinske bolesti, dehidracije i hipoglikemije.

Bilo mu je ptorebno brzo spuštanje do helikoptera i hitan transport do liječnika. Tu su u pomoć uskočili članovi HGSS-a koji su sudjelovali u višestanom spuštanju unesrećenog do kampa Nido de Condores na 5400 metara.

Foto: HGSS Šibenik

Unesrećeni je nakon liječničke kontrole hitno prebačen u vojnu bolnicu na daljnje liječenje, izvjestio je HGSS.

Komentari (8)
  • HGSS je najučinkovitija, najkvalitetnija i najorganiziranija javna služba u hrvatskoj. Uz to je jedina i besplatna. Zakej je to tak? Upravo zato kaj ju rade volonteri, entuzijasti, profesionalci koji taj posao rade iz ljubavi prema čovjeku i prirodi. Tu nema a nikakvog profita i zato hgss nije zanimljiv politici, strankama i raznim lopovima i muljatorima, a ni nesposobnim uhljebima. Zato i bolje da je to volonterski posao jer kad bi slučajno hgss ušao u državne hadezejske kanžđe, začas bi za dobru plaću se počelo preko veze zapošljavati hrpetina nesposobnih, ali podobnih, a neki kleptomanski debeli šef koji se u životu nije popeo jedan kat stepenicama, a ne spašavaoo ljude po planinama, bio mastio brk i firmu sterao u stečaj i lijepa hgss priča bi završila kao i većina tvornica i ustanova u ovoj posljeratno napaćenoj zemlji. A šef bi nakon deset godina suđenja bio oslobođen zbog proceduralne pogreške i naposljetku zastare ili bi pobjegao u bosnu

    25. 2. 2019,   22:06
  • Bravo!!

    25. 2. 2019,   21:49