Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HGSS spasio Poljaka: Popeo se na Biokovo, uhvatila ga panika

None Foto: HGSS 2

Danas se na Biokovu u samo par sati izmijenilo četiri godišnja doba i po tko zna koji put pokazalo svoju nepredvidivost i dokazalo da može biti „klopka“ i u sred ljetnih mjeseci, objavio je HGSS u nedjelju

HGSS stanica Makarska je u nedjelju dobio dojavu da se troje mladih stranaca izgubilo na Biokovu te da ih je uhvatilo jako grmljavinsko nevrijeme. 

- Odmah po dojavi dvoje dežurnih spašavatelja u 16:40 sati uputilo se prema Biokovu i u kontaktu sa Centrom 112 odredili pobližu lokaciju. U 17:05 sati dolaze do unesrećenih te ih nakon utopljavanja i okrepe odvode do broda gdje su bili smješteni. Danas se na Biokovu u samo par sati izmijenilo četiri godišnja doba i po tko zna koji put pokazalo svoju nepredvidivost i dokazalo da može biti „klopka“ i u sred ljetnih mjeseci. I ovog puta upozoravamo da se u planinu ne ide nepripremljen tj da se navrijeme provjeri prognoza i ponese adekvatna oprema - objavio je HGSS. 

Ubrzo nakon ove intervencije spasili su Poljaka. 

- On je bio na vrhu Biokova na sv. Juri i uhvatilo ga je snažno nevrijeme te se u napadu panike bojao za svoj život. Dežurni spašavatelji medu kojima i doktor Stanice Makarska odmah po dojavi izlaze na teren te kreću prema najvišem vrhu Biokova. U putu prema vrhu susreću dvoje Čeških državljanina mokre i pothlađene, utopljavaju ih i sjedaju u službeno vozilo. Po dojavi spašavatelji su kontaktirali dežurne djelatnike OiV-a koji se nalaze na tornju Sv.Jure, oni su pronašli unesrećenog mladića te ga utoplili u njihovoj zgradi. Nakon pregleda svi zajedno se spuštaju u bazu, u nadi da ćemo provesti mirnu noć - objavili su HGSS-ovci.

 

Komentari (21)
  • Svaka čast momcima iz GSS-a

    29. 7. 2019,   08:53
  • Stvar je vrlo jednostavna, naplaćujte spašavanje ko u Švicarskoj i potrebe za spašavanjem će (naravno dok o tome vijest dopre do ušiju stranaca i domaćih egzibicionista) opasti za min. 70-80%. Kad se suoče s računom od 10-15 tisuća eura proći će ih volja za avanturama. Ovako znaju da sve što prouzroče im je badava.

    29. 7. 2019,   11:16
  • Neki dan poljak u Međimurju skoro ubio dvoje naših ljudi na lokalnoj cesti jer ne bi platio cestarinu, prije desetak dana neki sipali gorivo iz karnistera koje su dovukli iz najvjerojatnije Poljske, pune gepeke dovoze svega i svačega i baš ništa kod nas ne troše. Ali uredno se penju po planinama, krstare morem na luftićima...a mi ih besplatno o svom trošku spašavajmo...i treba dizati cijene da se taj ološ raščisti.

    29. 7. 2019,   08:47