Obavijesti

News

Komentari 46

Hit u Splitu: Jela od konoplje koja vam neće udariti u glavu

Hit u Splitu: Jela od konoplje koja vam neće udariti u glavu
6

I JAKO SU ZDRAVA: Dok su mediji pisali o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe, dotle je Krešimir Jurišić smišljao recepte s konopljom za svoj restoran

VIDEO

Možemo li mi ovu pizzu smotati i zapaliti? Što će nam se dogoditi kad ovo pojedemo, samo su neka od zabavnih pitanja gostiju pizzerije ST-Spiza u Splitu.

Tamo su na meniju uveli jela od konoplje. No ona nisu obogaćena THC-om, odnosno psihoaktivnim tvarima iz marihuane, nego je hrana pripremljena od konopljina brašna, ulja i sjemenki industrijske konoplje. 


- Već s 13 godina bio sam iza šanka očeve konobe u Tugarima i naučio sam da stalno moraš smišljati nešto novo kako bi bio prepoznatljiv. A onda se počela vrtjeti priča o legalizaciji marihuane i prednostima industrijske konoplje u prehrani, pa smo odlučili eksperimentirati na tu temu - kaže Krešimir Jurišić, vlasnik pizzerije. 

Miranda Čikotić/PIXSELL

Dva mjeseca je uz suprugu Kristinu i ostale radnike smišljao jela, a onda su ponudili nekoliko vrsti meksičkih jela s tortillama od zelenoga konopljina brašna. I tijesta za pizze rade od tog brašna, dok salate, pržena i pohana jela rade sa sjemenkama i uljem od konoplje.


- Hrana s industrijskom konopljom ima specifičan okus, a i izuzetno je zdrava – kaže Krešimir. Dodaje da nije bilo lako nabaviti sastojke, ali i da nisu preskupi, jer bi onda i jela bila skupa. No uspio ih je pribaviti u inozemstvu, a sad pregovara s domaćim proizvođačima konoplje i nada se suradnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.