Obavijesti

News

Komentari 32

Hitler: 'Objavili ste rat kako treba! To je jedini pravi način!'

Hitler: 'Objavili ste rat kako treba! To je jedini pravi način!'
1

Japan je na današnji dan prije 78 godina napao američku pomorsku bazu Pearl Harbor. Amerikanci nisu imali šanse za obranu. Bili su ulovljeni na spavanju. Taj napad je iznenadio Berlin koliko i Washington....

VIDEO

Japanski napad na pacifičku flotu Sjedinjenih Država u Pearl Harboru izvršen je u nedjelju 7. prosinca 1941 u 7.30 po lokalnom vremenu. Borbeni avioni i podmornice pod japanskom zastavom u dva su sata, a toliko je napad trajao, uništili su gotovo 20 američkih ratnih brodova i više od 300 zrakoplova.

Za sobom su ostavili više od 2400 poginulih i ranjenih američkih vojnika i mornara. Stotine marinaca i mornara potonulo je s brodovima dok su ostali poginuli u eksplozijama i požaru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Taj je napad iznenadio Berlin koliko i Washington.

- Iako je Hitler bio osobno obećao da će se Njemačka pridružiti Japanu u ratu protiv Sjedinjenih Država, a i ministar vanjskih poslova Joachim von Ribbentrop je dao slično obećanje ambasadoru Ošimi garancije nisu potpisane, a Japanci nisu Nijemcima rekli ni riječi o Pearl Harboru. Osim toga, Hitler je u tom trenutku bio i previše zauzet nastojanjima da osvijesti svoje ošamućene generale i zaustavi povlačenje trupa u Rusiji - navodi William L. Shirer u svom djelu Uspon i pad Trećeg Reicha.

Heroj Pearl Harbora: Hrvat koji je žrtvovao sebe da spasi druge
Heroj Pearl Harbora: Hrvat koji je žrtvovao sebe da spasi druge

'Taj napad predstavljao je za nas potpuno iznenađenje'

U Berlinu je već bila pala noć kada je služba za praćenje stranih radio-stanica uhvatila prve vijesti o podmuklom napadu. 

- Kada je službenik odjeljenja za štampu Ministarstva vanjskih poslova preko telefona javio Ribbentropu tu vijest koja je potresla svijet, on u početku nije htio vjerovati i strašno se naljutio što ga uznemiravaju sa takvim glupostima. 
Izvještaj je sigurno neki 'propagandni trik neprijatelja', rekao je, i naredio da ga do jutra ostave na miru. Tako je Ribbentriop pred sudom u Nürnbergu vjerojatno rekao istinu kada je izjavio da je 'taj napad predstavljao za nas potpuno iznenađenje. Očekivali smo da bi Japanci mogli napasti Singapur ili eventualno Hong Kong, ali nikad nismo smatrali da bi nam mogao koristiti napad na Sjedinjene Države' - objašnjava Shirer u svojoj knjizi čuđenje i zaprepaštenje napadom Hitlerovog ministra vanjskih poslova.

Hitler je precjenjivao vojnu moć Japana

U ponedjeljak 8. prosinca u 13 sati general Ošima je otišao se naći s Ribbentropom kako bi razjasnili stav Njemačke. Zahtijevao je da Njemačka odmah službeno objavi rat SAD-u.

Nijemci su održali obećanje, ali ne odmah. Nacistički vođa je oklijevao. Rat SAD-u su objavili četiri dana nakon napada na Pearl Harbor.

U logore strpali čak 120.000 nevinih ljudi: 'Za svaki slučaj'
U logore strpali čak 120.000 nevinih ljudi: 'Za svaki slučaj'

- Hitler je neizmjerno precjenjivao vojnu moć Japana. Vjerovao je, čini se, da će Japanci, kad njihova mornarica - po njegovu uvjerenju najjača na svijetu -  protjera Britance i Amerikance okrenuti prema Rusiji i tako mu omogućiti da pobjedonosno završi svoj veliki pohod na istok.  Nema, također, sumnje da ga je iznenadni i žestoki napad na američku flotu u Pearl Harboru istinski zadivio. Rekao je tog 14. prosinca ambasadoru Ošimi: Objavili ste rat kako treba! To je jedini pravi način! - navodi Shirer.

Napadom na Pearl Harbor počeo je Drugi svjetski rat na Pacifiku i ubrzan je ulazak Amerikanaca u svjetski sukob.Trajao je sljedeće skoro četiri godine.

U Europi je rat završio 9. svibnja 1945. kapitulacijom Njemačke, a tek nakon što je Japan 2. rujna potpisao bezuvjetnu kapitulaciju okončan je Drugi svjetski rat.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti