Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hitni pacijent dobit će 'crveno' i obaviti pregled u dva tjedna

None Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Obiteljski liječnik će od sredine prosinca moći naručiti pacijenta za osam vrsta pregleda i operaciju mrene, a hitnost će označiti bojom kao na semaforu. Trebale bi biti manje gužve jer se može naručiti samo jednom

Sredinom prosinca trebao bi proraditi novi sustav naručivanja sa semaforom. Za devet pretraga pacijenta će moći naručiti obiteljski liječnik preko centralnog sustava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a narudžbu će označiti bojom. Crveno će biti označeni oni kojima je pregled hitan i moraju ga obaviti za najviše dva tjedna, a naručit će ih u najbližu bolnicu.

Žutu će dobiti oni nešto manje hitni koji mogu čekati određeno vrijeme da im se stanje ne pogorša. Zelenu oznaku dobit će oni koji mogu čekati, a uglavnom će to biti kontrole.

Tako će se moći naručiti za one preglede i zahvate za koje su najduže liste čekanja, za magnetsku rezonancu, CT, holter EHG, ultrazvuk srca, dojke i štitnjače, operaciju sive mrene i gastroskopiju. Novi način naručivanja preko centralnog sustava omogućit će naručivanje samo na jednom mjestu, a čim to zaživi, najavljuju iz HZZO-a, oni koji su već naručeni na više mjesta morat će odabrati gdje žele obaviti pregled, a sustav će ostale njihove narudžbe za isti pregled izbrisati.

Nadaju se da će se tako smanjiti liste čekanja. Postupno planiraju umrežiti sve zdravstvene ustanove u taj novi sustav pa će se na sve više pregleda moći ovako naručivati, piše Jutarnji list. Ovakav način naručivanja, preko obiteljskog liječnika, trebao bi olakšati naručivanje teže pokretnim pacijentima i onima koji žive u manjim mjestima i daleko od bolnica u kojima se moraju naručiti na pregled. Moći će se naručiti i sam pacijent putem sustava e--Građani, a preko njega se može pregled i otkazati.

Komentari (28)
  • Baš me zanima kako će unutar dva tjedna obaviti pregled ako svi budu hitni s 'crvenim'.

    23. 11. 2019,   08:40
  • Kumu i rodji je uvijek hitno

    23. 11. 2019,   08:23
  • ...Refko i Čombe bacaju bombe..;-)))

    23. 11. 2019,   08:22