Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hitno utvrdite zašto je sudac optuženike pustio na slobodu'

None Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Forum žena SDP-a smatra da će ministar pravosuđa očito morati djelovati osobno i izravno, jer slučaj silovanja maloljetnice pobuđuje i sumnju na pogodovanje osumnjičenima koji su pušteni na slobodu

Nakon vijesti da je sedam mladića u Dalmaciji, pušteno na slobodnu iako ih se sumnjiči da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine u više navrata grupno silovali maloljetnicu iz njihovog mjesta, otvorenim pismom ministru Draženu Bošnjakoviću obratio se Forum žena SDP-a.

Traže od resornog ministra da hitno utvrdi činjenice i okolnosti pod kojima je sudac istrage zadarskog Županijskog suda, Ivan Marković, optuženike pustio da se brane sa slobode.

- Ono što je posebno tragično, optuženi i žrtva žive u istom mjestu, no da i ne žive, vjerojatno ste svjesni koliki utjecaj puštanje na slobodu može izvršiti na sam istražni postupak, ali i na dodatno traumatiziranje i osjećaj straha kod maloljetne žrtve. Koliku traumu je počinjeno zlodjelo, u trajanju od godine dana, prouzročilo kod maloljetne djevojke, vjerojatno možete razumjeti - navodi se u pismu.

STRAVA U DALMACIJI Maloljetnicu silovalo 7 mladića, a sudac ih pustio na slobodu?!

U trenucima kada donošenjem odluke o brisanju kaznene odredbe spolnog odnosa bez pristanka i postrožavanja sankcija za počinitelje nasilja nad ženama šaljete poruku da ste se sa seksualnim i svakim drugim nasiljem voljni odlučnije obračunati, ovakav potez istražnog suca, kažu, navodi na sumnju kako pravosudni sustav nema namjeru slijediti takve odluke.

Napominju kako će Bošnjaković nažalost, morati posjetiti Zadar, čije pravosuđe učestalo privlači pažnju svojim postupanjima i odlukama koje donose na štetu žrtava te tamo na licu mjesta utvrditi kako je do takve odluke moglo doći.

- Očito je da ćete morati djelovati osobno i izravno jer ovaj slučaj pobuđuje i sumnju na pogodovanje osumnjičenima - ističu iz Foruma žena SDP-a u otvorenom pismu.

Traže od ministra ali i drugih nadležnih punu provedbu Istanbulske konvencije koja počiva na prevenciji nasilja nad ženama, zaštiti žrtava i kaznenom progonu počinitelja, kao i da se sve navedeno provodi u praksi.

- Propise nije dovoljno samo izmijeniti, odluke nije dovoljno samo donijeti. Potrebno ih je sustavno, odlučno i nepristrano provoditi. Javnost mora osjetiti njihov učinak - zaključuje se u pismu Foruma žena SDP-a.

Zbog zaštite identiteta žrtve nismo omogućili komentare pod tekstovima o ovom slučaju. Hvala vam na razumijevanju.