Obavijesti

News

Komentari 84

Hladniji od Sibira: Temperature u minusima zahvatile Hrvatsku

Hladniji od Sibira: Temperature u minusima zahvatile Hrvatsku
1

Hrvatsku je zahvatio val hladnog zraka iz Sibira, temperature su pale debelo ispod ništice, a osjet hladnoće pojačavao je vjetar. Problema je bilo i u prometu

VIDEO

Većina Hrvatske, osim nekih najjužnijih dijelova, jučer se probudila u dubokome minusu te živa u termometrima cijeli dan nije prelazila ništicu.

Najhladnije je bilo na Zavižanu, gdje je u podne izmjereno tek -22°C. Osjet hladnoće pojačavala je orkanska bura, zbog koje se činilo kao da je temperatura zapravo -42°C. Za usporedbu, u sjeveroistočnoj i sjevernoj Europi temperature zraka jučer su se kretale od -15 do -30 stupnjeva, no zbog nedostatka vjetra osjet hladnoće bio je manji.

Probijali se kroz snijeg: Spasili ženu koja je pala i slomila kuk
Probijali se kroz snijeg: Spasili ženu koja je pala i slomila kuk

Zbog snijega koji je od jutra počeo padati u Šibeniku nije bilo nastave. Nije je bilo ni u Gorskom kotaru. U Zagrebu su škole i vrtići radili normalno, no neki su imali problema s grijanjem. Kako je javio čitatelj, u Dječjem vrtiću “Petar Pan” u Španovićevoj zbog kvara na peći na lož-ulje djeca su bila u jaknama.

Zbog kvara bez grijanja

Do 10 sati otklonili su kvar. Ovaj najavljeni sibirskom val hladnoće koji prolazi našim područjem najekstremnije temperature donosi u srijedu i četvrtak. No već su se barke diljem jadranske obale smrzavale, snijeg je padao u Rijeci, na Lastovu, na Hvaru, na Braču te u Tribunju, u okolici Dubrovnika, pa čak i na Visu. Tamošnja djeca su mu se obradovala, no zimske službe nisu.

Polarna hladnoća: 'Neka škole procijene hoće li biti nastave'
Polarna hladnoća: 'Neka škole procijene hoće li biti nastave'

Što se tiče potrošnje struje, u HEP-u kažu da u ovom tjednu očekuju 28 posto veću potrošnju nego u istom razdoblju prošle godine, kad su dnevne temperature iznosile i do 20°C.

- Najveća ukupna dnevna zimska potrošnja zabilježena je 7. veljače 2012. godine i iznosila je 63.780 MWh, dok je najviše struje u jednom satu potrošeno 3193 MW - kazali su nam iz HEP-a. S obzirom na najave ekstremno niskih temperatura u idućim danima, moguće je i rušenje rekorda potrošnje iz 2012. Spremni su na “sibirsku zimu” te su osigurali dovoljne količine električne energije, uz napomenu da kućanstva čine oko 35 posto ukupne potrošnje struje u Hrvatskoj. Toplana u Karlovcu zbog ovog vala hladnoće kani grijati korisnike 24 sata na dan.

Minusi 'stisli' cijelu Hrvatsku: Počelo je, a najgore tek stiže...
Minusi 'stisli' cijelu Hrvatsku: Počelo je, a najgore tek stiže...

Vjetar je, pak, prevrtao kontejnere u Rijeci. Snijeg i niske temperature donijeli su probleme i u prometu. Kamionima se nije moglo sigurno probiti do Istre i Dalmacije, a zastoja je bilo i u željezničkom prometu.

Tako su nam iz HŽ Infrastrukture potvrdili da je zbog zamrzavanja kočnica teretni vlak zastao u Fužinama, a putnički koji prometuje na relaciji Zagreb - Rijeka zastao je u kolodvoru Moravice. Njegove putnike kombijima su prevezli do Rijeke.

Sindikat strojovođa: 'Pruge su pune snijega, HŽ manipulira...'
Sindikat strojovođa: 'Pruge su pune snijega, HŽ manipulira...'

Slična sudbina zadesila je i drugi putnički vlak koji je prometovao iz Zagreba za Rijeku, koji je zastao u Delnicama.

- Čišćenje snijega otežavaju ekstremni uvjeti poput jakog vjetra koji je puhao do 100 kilometara na sat. Zbog niskih temperatura dolazi i do kvarova - kažu u HŽ Infrastrukturi.

Najhladniji je bio Jakutsk 

Najniže temperature, prema američkoj stranici za praćenje vremenskih prilika AccuWeather, jučer su izmjerene u ruskom Jakutsku. Tamo je izmjereno -29°C.

Ne vidi se baš ništa: Pogledajte mećavu na cesti Udbina-Lapac
Ne vidi se baš ništa: Pogledajte mećavu na cesti Udbina-Lapac

Nalazi se u istoj regiji kao gradić Ojmjakon, koji je najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji. Zimi se temperature spuštaju ispod -50°C, a tamo je izmjerena i najniža temperatura na Sjevernoj polutki, koja je iznosila -67,7°C.

Ime mu u prijevodu znači “voda koja se ne smrzava”, a dobio ga je prema obližnjem izvoru vruće vode.

Dubrovačko primorje pod snijegom 

Nastavlja se hladni val na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije, a na pojedinim predjelima napadalo je nekoliko centimetara snijega te su u dijelovima Neretve, na Pelješcu, te dijelovima Korčule i Konavala proglašeni zimski uvjeti, priopćeno je u ponedjeljak navečer iz Županije.

POGLEDAJTE GALERIJU: 

9
| Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL - ILUSTRACIJA

Prema navodima direktora Dubrovnik cesta Roberta Krile tijekom večeri rad zimske službe je intenziviran.

Na poluotoku Pelješcu proglašeni zimski uvjeti na cestama D414 i D415, doznaje se u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj.

Na otoku Korčuli snijeg zadržava i u priobalnom pojasu, u 18 sati zatvorena je DC118 od skretanja za Smokvicu do raskrižja u Pupnatu, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite grada Korčule Ivan Šale.

Načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić istaknuo je kako su na tom predjelu također jaki snježni nanosi, a načelnik Policijske postaje Ston Braco Roso rekao je kako su u Orebiću i Stonu blokade te da vozila bez zimske opreme ne mogu proći. ”Dubrovačko primorje je pod 4-5 centimetara snijega. Pelješac je pod snijegom cijeli. Temperatura je ispod 4 stupnja Celzijeva,” rekao je Roso.

Snijeg pada gotovo u cijeloj dolini Neretve, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite grada Metkovića Damir Raić. ”Snijeg pada pojačanog intenziteta te ostaje na tlu, odnosno cesti. Sve gradske službe su aktivirane te je u tijeku posipanje svih cesta. U Opuzenu, Pločama ali i ostatku doline Neretve je ista situacija”, rekao je Raić.

Ceste na Mljetu su prohodne i zasoljene, no na snazi su zimski uvjeti. ”Čistimo od 16 sati, ima dosta naslaga po državnoj cesti i nerazvrstanim cestama. Prometnica je za sada prohodna, vidjet ćemo što će biti. Na snazi su zimski uvjeti”, rekao je zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić, navodi se u priopćenju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!