Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hladno i suho vrijeme paše virusu gripe da se razvije

None Foto: Moldova

Istraživanja pokazuju da se gripa na sjevernoj zemljinoj polutci javlja između studenoga i ožujka, a na južnoj polutci od mjeseca svibnja do rujna

Pokusi na zamorcima otkrili su da niska vlažnost zraka i temperature oko pet stupnjeva potiču zarazu virusom gripe. Virus se lakše prenosi zimi na putu prema poslu nego ljeti ili u toplom zatvorenom prostoru. Rezultati istraživanja podudaraju se sa zaključkom da se gripa na sjevernoj zemljinoj polutci javlja između studenoga i ožujka, a na južnoj od svibnja do rujna. Pri visokoj vlažnosti zraka iznad 80 posto virus se na promatranim zamorcima uopće nije prenosio. Kad bi temperatura dosegla oko 30 stupnjeva, prijenos zaraze bi prestao. Relativno suhi zrak uslijed grijanja te niske temperature potiču širenje virusa.

Komentari (1)
  • razvili tehnologiju. Nije to, nego su ljudi prehladeni vecinom zimi, pa onda i kaslju, posto kaslju pljuju bakterije na druge koje se razvijaju \"u gripu\". Cemu tolika nauka? kao da SIDU idete objasnjavat na 3 stranice, kad mozete napisat da onaj koji je ima gurne i ovaj drugi je dobije ! Sve vise sumnjam u ove znanstvenike.

    22. 12. 2007,   14:23