Obavijesti

News

Komentari 25

Hladnokrvno kao iz mafijaških filmova: Tako su ubili Pukanića

Hladnokrvno kao iz mafijaških filmova: Tako su ubili Pukanića
1

Na današnji dan prije točno 10 godina ubijen je jedan od najpoznatijih hrvatskih urednika i novinara. Ivo Pukanić zajedno sa kolegom Nikom Franjićem ubijen je auto-bombom ispred središta Nacionala

VIDEO

U samom centru Zagreba, u Staroj Vlaškoj, u dvorištu ispred sjedišta tjednika Nacional na današnji dan 2008. ubijeni su Ivo Pukanić i šef marketinga Nacionala Niko Franjić. Ubijeni su auto bombom u 18.22. dok su prilazili Pukanićevom Lexusu svaki sa svoje strane. Trenutak prije nego su ušli u  automobil odjeknula je snažna eksplozija koja je obojicu ubila na mjestu. Ubojica je uspio pobjeći.

Hladnokrvno ubojstvo osnivača Nacionala i njegovog kolege uzdrmao je Hrvatsku i mnogi su se tada s pravom pitali je li žive u gradu kojim zapravo upravlja mafija.

Odmah je pokrenuta velika akcija pod nazivom 'Balkan Express' i uskoro je utvrđeno tko je odgovaran za ubojstvo. Željko Milovanović (42) koji je postavio bombu, a uhićeni su još i Robert Matanić, Bojan Gudurić, Luka Matanić, Amir Mafalani te Slobodan Đurović. Oni su svi sudjelovali u organizaciji ubojstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
ubojstvo

Milovanović, koji je inače za vrijeme Domovinskog rata bio pripadnik Legijinih 'Crvenih beretki' je nakon osam mjeseci bijega uhićen u Beogradu. Bojan Gudurić je uhvaćen zadnji, predao se u Banja Luci, samo dan prije početka suđenja za Pukanićevo ubojstvo. Sumnjalo se da je on bio snajperist koji je u slučaju neuspješnog atentata trebao ubiti Pukanića.

Željko Lukunić

Izvršitelji osuđeni, ali nitko ne traži naručitelje ubojstva

Milovanović, koji nikada nije bio izručen Hrvatskoj, kao neposredni izvršitelj dobio je zatvorsku kaznu od 40 godina. Kasnije ga je Apelacioni sud u Beogradu osudio također na 40 godina zatvora. Gudurić je osuđen na 33 godine zatvora kao snajperist, a Luka Matanić i Amir Mafalani su u ranijoj presudi dobili 16 godina kazne zatvora. Robert Matanić osuđen je na 35 godina zatvora kao organizator skupine koja je izvršila atentat.

Jurica Galoić/PIXSELL

Slobodan Đurović je prvo dobio 25 godina, da bi mu kasnije sud umanjio kaznu na 23 godine. Osuđen je za poticanje na ubojstvo iz koristoljublja.

Sretan Jocić zvani Joca Amsterdam optužen je da je za cijenu od milijun i pol eura, od za sad još nepoznatog naručitelja, organizirao ubojstvo vlasnika Nacionala. No nakon četiri godine suđenja, u travnju 2014. godine oslobođen je optužbi

Tako su uhićeni i osuđeni izvršitelji ubojstva no nikad se nije doznalo tko su bili naručitelji. Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala i Pukanićev suradnik u razgovoru prošle godine kazao nam je da je u takvim slučajevima teško naći naručitelje, ali da su naše institucije i odustale od daljnje istrage.

Ubojice su mjesecima pripremale atentat

- Za odustajanje nema razloga - naglasio je Jelinić. Kao i Uskok, on najprije sumnja na duhansku mafiju, ali kao naručitelj nikada nitko nije ni osumnjičen. Ubojice su mjesecima u Zagrebu pratile Pukanića i pripremale atentat.

- To se moglo dogoditi ili jer su na čelu obavještajne službe bili diletanti, ili jer je netko od njih namjerno okrenuo glavu. Neka javnost procijeni što je za zemlju poraznije. Na čelu službe tada je bio Tomislav Karamarko - kazao je Jelinić i dodaje da je bilo propusta i u radu policije, jer se precizno rekonstruiralo tko je u policiji i kako došao do ozbiljnih indicija da se priprema taj atentat.

- Unatoč tomu, skinuli su mu zaštitu, a potom se sakrio identitet tih “autoriteta”. Sram ih bilo. Međutim, kada se uzme u obzir da je Karamarko potom postao ministar unutarnjih poslova, ne čudi takav ignorantski stav prema odgovornima unutar policije - zaključio je Jelinić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag