Obavijesti

News

Komentari 41

HNB o uvođenju eura u sezoni: Već sada postoje neke iznimke

HNB o uvođenju eura u sezoni: Već sada postoje neke iznimke
1

Sukladno odredbama Zakona o HNB-u zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj je kuna, dok se za plaćanja u zemlji zakonom može dopustiti i korištenje druge valute, navode u HNB-u

VIDEO

Hrvatska narodna banka očitovala se na upit 24sata o inicijativi Mosta kojom se predlaže da strani turisti već od ove turističke sezone u Hrvatskoj mogu plaćati u eurima, ali do dnevnog iznosa od 200 eura. Ova mjera bi trebala obuhvatiti cijelu Hrvatsku.

- Sukladno odredbama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj je kuna, dok se za plaćanja u zemlji zakonom može dopustiti i korištenje druge valute. Navedena iznimka uređena je Zakonom o deviznom poslovanju i pripadajućim podzakonskim aktima koji reguliraju poslove i uvjete pod kojima je u Republici Hrvatskoj moguće izvršavati plaćanja u stranim sredstvima plaćanja i to između rezidenata te između rezidenata i nerezidenata - stoji u odgovoru HNB-a. 

Dodaju kako na temelju raspoloživih informacija nisu u mogućnosti dati svoje mišljenje o iznesenoj inicijativi gospodina Kristića.

- Ukoliko nadležne institucije upute prijedlog za izmjenu navedenih propisa, u okviru kojeg bi ova inicijativa bila detaljnjije razrađena, Hrvatska narodna banka će se o tome odgovarajuće očitovati - odgovorio je HNB.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Evo kada stranci već sada mogu plaćati u stranoj valuti

Inače, iznimka plaćanja u stranoj valuti u Hrvatskoj uređena je člankom 21. Zakona o HNB-u, člankom 15. Zakona o deviznom poslovanju te Odlukom o plaćanju i naplati u stranim sredstvima plaćanja u zemlji.

Prema toj Odluci, rezidenti mogu naplatiti u stranoj gotovini za bilo koju uslugu, ali pod uvjetom da je usluga pružena nerezidentu (fizička osoba s prebivalištem ili pravna osoba sa sjedištem u inozemstvu), dakle i cestarinu koja se temelji na pružanju usluge korištenja autoputa. Također, od nerezidenata može se naplatiti u stranoj gotovini i za prodanu robu, ali uz uvjet da trgovac može nadzornom tijelu dokazati da roba koja je predmet prodaje nije ostala u Hrvatskoj, odnosno da ju je kupac iznio u inozemstvo. Kad je riječ o prodaji robe, ovo se uglavnom može ostvariti u veleprodaji, međutim u maloprodaji (npr. na benzinskim postajama) je vrlo ograničavajuće, pa se stoga u maloprodaji naplaćuje, ako je riječ o gotovini, ipak u kunama. No, zbog toga veliki broj benzinskih postaja obavlja i mjenjačke poslove, kao ovlašteni mjenjači, koji su za obavljanje tih poslova dobili odobrenje Hrvatske narodne banke. Pritom se prvo na mjenjačkom mjestu obavi otkup strane gotovine, a nakon toga kupac može kupiti robu s primljenim kunama. 

Most: Ovako Hrvatska gubi milijune eura

Most smatra kako bi uvođenje plaćanja eurima tijekom sezone utjecalo na povećanje prihoda i konkurentnosti u turističkom i ugostiteljskom sektoru. Naime, kako je rekao Kristić, brojni turisti zbog gužvi, kratkog boravka i specifičnosti putovanja poput gostiju s kruzera, nemaju vremena čekati ispred mjenjačnica. 

- Zbog toga tijekom turističke sezone mnogi gosti odustaju od konzumacije i kupnje suvenira, čime se gube milijuni eura - rekao je Kristić. 

Marić: Nitko me ništa nije pitao, informirao ni najavio

Ovu inicijativu Mosta već su komentirali brojni političari, ali i ministri. 

Tako je Goran Marić, ministar financija, kazao kako njega nitko ništa nije pitao.

- Nemam komentara. Nitko me ništa nije pitao, informirao ni najavio. Postoje zakoni, prije svega Zakon o HNB-u i Zakon o deviznom plaćanju - poručio je Marić.

Cappelli: Zna se što se može plaćati eurima, a što ne

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da se zna što se može plaćati u eurima.

- Nemam tu što komentirati, zna se što se može plaćati eurima, a što ne. Turizam je izvozna grana, 90 posto plaćanja je devizno pa svejedno idu devizna plaćanja izvana prema bukingu. Što će dalje biti, vidjet ćemo -  rekao je Cappelli.

Vrdoljak: To je populistička ideja

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak u četvrtak je u Hrvatskom saboru posprdno komentirao Mostov prijedlog da se uvede plaćanje eurima za vrijeme turističke sezone. Poručio je kako je to populistička ideja oko koje se nisu dogovorili niti sa svojim partnerom HDZ- om niti Hrvatskom narodnom bankom. 

- Meni je jutros palo na pamet da pokrenem inicijativu za mir u svijetu, samo nisam razgovarao sa Trumpom i Putinom, kao što Most nije razgovarao s HNB- om niti sa svojim koalicijskim partnerima. Trebali bi se prvo malo uozbiljiti, a onda s ovakvim populističkim stvarima izaći u javnost. Nije vrijeme za bacanje balona i to trebaju prvo uskladiti iza zatvorenih vrata jer valjda tako trebaju funkcionirati- poručio je Vrdoljak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović