Obavijesti

News

Komentari 0

HND poslao apel institucijama: Zaustavite samovolju Uprave

HND poslao apel institucijama: Zaustavite samovolju Uprave
1

Predsjednik HND-a se u svojoj matičnoj redakciji pokušao izboriti za pridržavanje profesionalnih standarda novinarske profesije, a 'nagrađen' je sankcijom zbog verbalnog delikta, poručili su iz HND-a

VIDEO

U povodu izvanrednog otkaza novinaru Hrvoju Zovku i situacije na HRT-u, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je domaćim i međunarodnim institucijama te organizacijama za zaštitu slobode medija apel u kojem ih moli da javnim zauzimanjem pruže podršku Zovku te tako zaustave, kako ističu, "zastrašivanje, cenzuru i samovolju koju Uprava HRT-a provodi u toj javnoj tvrtki, izravno uništavajući profesionalno novinarstvo”.

"Molimo vas da svojim javnim zauzimanjem pružite podršku Hrvoju Zovku, sada bivšem izvršnom uredniku HTV4, jednog od informativnih kanala Hrvatske radiotelevizije (HRT), i aktualnom predsjedniku HND-a, te tako zaustavite zastrašivanje, cenzuru i samovolju koju Uprava HRT-a provodi u toj javnoj tvrtki, izravno uništavajući profesionalno novinarstvo”, stoji u apelu koji potpisuju dvoje potpredsjednika HND-a, Slavica Lukić i Denis Romac.

Bačić: Situacija oko Varge je neugodna, treba ju rasvijetliti
Bačić: Situacija oko Varge je neugodna, treba ju rasvijetliti

Apel za slobodu novinarstva upućen je Hrvatskome saboru, Vladi RH, Ministarstvu kulture, Europskoj federaciji novinara te Svjetskoj federaciji novinara, OESS-u, Europskoj komisiji, Vijeću Europe, Europskom parlamentu, veleposlanicima članica EU u Hrvatskoj i veleposlanstvima Norveške, Japana, Kanade, Švicarske te SAD-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pomoć od njih mole jer drže "da je zbog okolnosti otkaza predsjedniku HND-a i alarmantne situacije na HRT-u potrebna hitna javna reakcija kako bi se spriječilo evidentno urušavanje novinarske profesije”.

"Kolega Zovko je dobio otkaz zbog ukazivanja na cenzuru i nemogućnost odgovornog i profesionalnog obavljanja svog posla. Umjesto da se vodstvo HRT-a pozabavi sadržajem njegove ostavke na mjesto izvršnog urednika u kojoj je upozorio na cenzuru, dogodila se odmazda uperena protiv HND-a, čiji je ogranak na HRT-u prethodno u više navrata ukazivao na nepravilnosti i kršenje profesionalnih novinarskih standarda”, navode.

HRT dao otkaz Hrvoju Zovku zbog uvreda, ponašanja i izjava
HRT dao otkaz Hrvoju Zovku zbog uvreda, ponašanja i izjava

U apelu stoji da se Zovko verbalno sukobio sa svojom nadređenom, Katarinom Perišom Čakarun, rukovoditeljicom Informativnog medijsko servisa HRT-a te da je javni televizijski servis taj sukob "iskoristio da mu izrekne neopravdano strogu mjeru izvanrednog otkaza, odlučivši potpuno ignorirati njegovo pravo na izražavanje suprotnog mišljenja”.

"U pitanju je praksa svojstvena autoritarnim režimima, kakvu demokratska društva ne mogu i ne smiju tolerirati”, poručuju iz HND-a.

"Predsjednik HND-a se u svojoj matičnoj redakciji pokušao izboriti za pridržavanje profesionalnih standarda novinarske profesije, a 'nagrađen' je sankcijom zbog verbalnog delikta. Kolega Zovko je na javnoj televiziji radio 21 godinu tijekom kojih nikad nije dobio ni usmenu ni pismenu opomenu za svoj rad. Informaciju o otkazu doznao je iz medija, a prije nego što mu je uručen pisani dokument o raskidu radnog odnosa, ukinuta mu je i službena e-mail adresa”, navodi se u apelu.

HND je odmah nakon primitka informacije o izvanrednom otkazu njegovu predsjedniku, dodaje se, uputio službenu zamolbu Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora da se slučaj stavi na dnevni red sjednice te da se na njoj omogući prisutnost predstavnika Izvršnog odbora HND-a, koji bi obrazložio situaciju.

"Većina članova Odbora odbila je raspravu o zastrašivanju novinara na HRT-u i sustavnom razaranju javnog medijskog servisa, svodeći ga na pitanje 'radnog spora' u koji se 'ne želi uplitati'. Hrvatsko novinarsko društvo među vanjskim članovima Odbora koji se biraju iz redova novinarske struke na žalost, nakon dugo vremena, voljom vladajućih i oporbe nema svog predstavnika. Na taj je način glas struke i u tom tijelu ušutkan”, upozoravaju iz HND-a.

Dodatnim paradoksom ističu i to "da su nalazi iz izvješća bivšeg, naprasno smijenjenog Nadzornog odbora HRT-a za 2016. godinu, u kojem se upozorava na brojne nepravilnosti i moguće nezakonitosti u radu i poslovanju Uprave, na zahtjev iste te Uprave proglašeni 'poslovnom tajnom'”.

"Saborska većina odbija s njih skinuti apsurdnu oznaku tajnosti unatoč činjenici da se HRT financira novcem hrvatskih građana i da građani imaju pravo znati jesu li poslovne odluke Uprave u skladu sa zakonima”, dodaju.

"U javnosti se sve češće postavlja pitanje ima li javna televizija, takva kakva je trenutno, smisla. Ako se nešto vrlo brzo ne promijeni, u ovakvim okolnostima njezino postojanje postaje apsurdno. Hoće li zakonodavac, nadležne institucije, posebice Ministarstvo kulture, i dalje pasivno promatrati kako postojanje HRT-a, kojem je zadaća informirati i educirati, postaje nevažno? Ako takav HRT postaje zapreka, umjesto put prema slobodnom društvu, oni koji postavljaju zakonske okvire i odgovaraju za njihovo funkcioniranje, morat će napokon odgovoriti na pitanje jesu li dorasli postojanju javnog medija kao ozbiljnog demokratskog dostignuća?”, poručuju iz HND-a u apelu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...