Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HNS BiH opovrgnuo tvrdnje: 'Zlonamjerne su i izmišljene'

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

HNS BiH navodi daje njihovo stajalište o presudi Haaškog tribunala u slučaju šestorice bivših dužnosnika HercegBosne u nekoliko navrata izneseno i zato navodi u 'Deklaraciji ne predstavljaju ništa novo'

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH nazvao je u nedjelju zlonamjernima i izmišljenima tvrdnje bošnjačkih političara i medija da veliča ratne zločince i zločine izrečene u povodu deklaracije koju je usvojio u subotu vezano uz haške presude šestorici dužnosnika HercegBosne.

„Nakon usvajanja Deklaracije VIII. zasjedanje hrvatskog narodnog sabora, zanimljivo je, ali i pomalo žalosno gledati i slušati histerične istupe bošnjačkih stranaka, političara i medija kako osuđuju nešto što u deklaraciji ne piše, pogotovo što ne postoji ništa što bi se moglo dovesti u vezu s veličanjem ratnih zločina ili zločinaca“, naveo je HNS BiH.

Deklaracija VIII. zasjedanja HNS-a jučer je jednoglasno prihvaćena od svih izaslanika, navodi se u reakciji.

Ističe se da su najglasnije kritike upravo one bošnjačkih političara koji žele pozornost javnosti skrenuti s drugih političkih tema.

HNS poziva one koji su se dokazali kao "mrzitelji Hrvata" da makar pročitaju što piše u Deklaraciji bez iskrivljivanja i  manipuliranja njezina sadržaja.

Donja Mahala: Posljednji ispraćaj Ive Gregurevića uz obitelj, prijatelje i mjeÅ¡tane SARAJEVO NA NOGAMA Čović opet predsjednik HNS-a, stranke osudile deklaraciju

HNS BiH navodi daje njihovo stajalište o presudi Haaškog tribunala u slučaju šestorice bivših dužnosnika HercegBosne u nekoliko navrata izneseno i zato navodi u 'Deklaraciji ne predstavljaju ništa novo'.  

„Smatramo kako udruženi zločinački pothvat (UZP) predstavlja ideološki i politički konstrukt koji nema utemeljenje u međunarodnom pravu, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da se teza o UZP želi koristiti od strane velikog broja bošnjačkih političkih i medijskih galamdžija kao implikacija za kolektivnu krivnju naroda“, navodi HNS.

Ponovno citira dio deklaracije prihvaćene u subotu koji se odnosi na haašku presudu šestorici dužnosnika osuđenih za ratne zločine te postojanje plana o pripajanju dijela teritorija BiH Republici Hrvatskoj.

"Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Takva zlonamjerna kvalifikacija, na žalost, koristi se za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini", stoji u reakciji HNS-a BiH.

Više bošnjačkih stranaka osudilo je sadržaj deklaracije HNS-a koji se odnosi na presudu haaškoj šestorci tvrdeći da se time negiraju i veličaju ratne zločine i zločince.

Na VIII. zasjedanju HNS-a BiH prihvaćena je deklaracija kojom se poziva na preustroj BiH te na izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH postali jednakopravni s druga dva naroda.

 

Komentari (3)
  • Sve je dobro dok muslimanske stranke u Sa. samo osuđuju , problem je kada počnu sa onom praksom kao na Filipinima neki dan .... a znamo da je onaj lik iz stranke Sejde Komšića već prijetio islamističkim napadima kako smo čuli kod Ace u nedjeljom u 2....pitanje je vremena

    28. 1. 2019,   06:01
  • Podrška deklaraciji

    27. 1. 2019,   22:20
  • Treba napraviti veliki zid s BiH, a prvo pojačati sve s poklonjenim drzavljanstvom

    27. 1. 2019,   21:06