Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HNS će predložiti povećanje plaća učiteljima i profesorima

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prema HNS-ovom planu povećanje bi zahvatilo preko 68 tisuća učitelja, ravnatelja, suradnika u obrazovanju, tehničkog osoblja, pri čemu bi u prosjeku svakom zaposleniku plaća porasla do 600 kuna

Milorad Batinić (HNS) izvijestio je u Saboru da je njegova stranka pripremila prijedlog za povećanje plaća svim zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, prema kojem bi s početkom primjene kurikularne reforme od jeseni učitelji dobili veće plaće. O svojoj inicijativi su, kaže, obavijestili partnere u Vladi i nadležna ministarstva.

- Plan nam je da povećanje zahvati preko 68000 učitelja, ravnatelja, suradnika u obrazovanju,tehničkog osoblja. Temeljem izračuna svakom zaposleniku u osnovnoj i srednjoj školi ovisno je i o stažu i o funkciji, plaća bi mogla rasti i do 600 kuna. Krajnje je vrijeme da svi prosvjetni radnici dobiju povišicu - rekao je Batinić

Zagreb: Sabor sjednicu nastavio raspravom o vodama | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Napomenuo je kako učitelji moraju biti dodatno stimulirani kako bi provedba kurikularne reforme bila uspješna, jer oni su oni stup obrazovne reforme. 

- Naš prijedlog je da povećanje bude 6%, znači djelomično ove godine, znači od rujna, a nastavno u punom iznosu za proračun 2020.g. prvenstveno temeljimo na projiciranom rastu BDP-a koji bi se trebao približiti 3%, što je nekakvo povećanje od 6,5 do 7 milijardi do kraja godine - kazao je HNS-ovac.

Zagreb: Sabor sjednicu nastavio raspravom o vodama | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Batinić ističe kako u proračunima ove i idućih godina imamo dovoljno novca za njih kao i da se kurikularna reforma može provesti u cijelosti.

Komentari (28)
  • a uzeti vama

    12. 6. 2019,   11:59
  • Treba povecati profeorima itd ali treba svima povecati place.I radnicima poglavito. A politicarima smanjit.

    12. 6. 2019,   11:42
  • A uzeti sabornicima !

    12. 6. 2019,   11:37