Obavijesti

News

Komentari 177

Sabor o HRT pristojbi: 'A da cestarinu plaćaju oni bez auta'

Sabor o HRT pristojbi: 'A da cestarinu plaćaju oni bez auta'
2

Svi saborski zastupnici oštro su se usprotivili ideji promjene naplate HRT pristojbe, čak i oni iz vladajuće koalicije. U HDSSB-u sad još očekuju i porez na dimnjake

VIDEO

Sve redom saborske zastupnike šokirao je prijedlog prema kojem bi se pristojba za HRT plaćala na temelju činjenice da netko živi u Hrvatskoj, a visina pristojbe određivala bi se visinom primanja. 

Dok SDP-ovci, zajedno s premijerom, HNS-ovoj ministrici Andrei Zlatar Violić poručuju da hitno odustane od prijedloga, HNS-ovi zastupnici vjeruju kako se radi o pogrešnom tumačenju SDP-ova zamjenika ministrice Milana Živkovića. 

Jasen Mesić, bivši ministar kulture, rekao je kako će plaćanje TV pristojbe biti novi porezni namet na hrvatske građane. Istaknuo je kako postoji i drugi problem, a taj je da će se time ukinuti nezavisnost javnog servisa. 

Jasen Mesić: Ovo je dokaz krize u koaliciji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nezavisna pretplata je jedan od garanta neovisnosti medija. Mislim da s obzirom da nije provedeno restrukturiranje na HTV-u da se traži način da se HTV stavi pod kontrolu, a zapravo je riječ o sukobu u koaliciji. Načelno HNS kritizira SDP-ove poreze, a sada i sam uvodi jedan od njih. HTV ima jednu od neuspješnih ubiranja u Europi i to garantira neovisnost. Ovo je dokaz krize u koaliciji i ovo će izazvati reakcije Europske komisije u Briselu jer je ovaj zakon usaglašavan s EU- rekao je Mesić. 

Grubišić: Očekujem i uvođenje poreza ili pristojbe na dimnjake

Boro Grubišić iz HDSSB-a istaknuo je kako je lijepo kad mi imamo dvije riječi za porez u hrvatskom jeziku - porez i pristojba.

- Što se tiče poreza ili pristojbe na TV uređaje, imao ga ili ne imao, ako si punoljetan moraš ga plaćati - to je nešto poput engleskog poreza na dimnjake. Očekujem da će ova vlada u novom investicijskom ciklusu uvesti porez ili pristojbu na dimnjake. To je već u povijesti zabilježeno pa me ne bi čudilo da takva stvar osvane na naslovnicama medija - rekao je Grubišić. 

Grubišić koji smatra da iako taj porez HNS želi, a premijer ne, koalicija nije u krizi, već su suglasni.

'Premijer se dobro zabavlja'

- Samo malo paradiraju sa tim kontradiktornim mišljenjima, ali zapravo oni su vrlo sugasni i složni - rekao je Grubišić koji smatra da taj porez želi i premijer jer da ga ne želi ne bi se to ni objavljivalo.

- On ovako žali nastavnike, učitelje, ispričava im se. Valjda je to njegova uloga. Zabavlja se dobro, a oni koji rade po pitanju financija, gospodarstva, očito provode svoje odluke i on tu pokušava naći alibi u isprikama građanstvu, liječnicima - rekao je Grubišić.

Šime Lučin: Mislim da je to vrhunska glupost! Hvala lijepo

SDP-ov Šime Lučin jasno je rekao što misli o novom nametu.

- Ne znam koji je stav SDP-a, ali mogu reći svoj stav - mislim da je to vrhunska glupost. Hvala lijepo - rekao je Lučin.

Lesar: Sutra će predložiti da cestarinu plaćaju oni koji nemaju aute

Šef Laburista Dragutin Lesar mišljenja je da je ideja o novom parafiskalnom nametu izašla iz neke dječje radionice.

- Liči mi na to da će sutra predložiti da cestarinu plaćaju oni koji nemaju aute ili telefonsku pretplatu koji nemaju telefon. Financiranje javnog servisa HRT-a je preozbiljna tema da bi se na ovakav način mogla pojaviti kao predmet rasprave - rekao je Lesar koji je uvjeren da se u koaliciji natječu u povlačenju konopa.

Hrelja: Onaj tko je ovo predložio treba snositi posljedice

Silvano Hrelja iz HSU kaže da još nije odgonetnuo čija je to inicijativa, ali može reći da je to za HSU neprihvatljiv prijedlog. Za njih bi to bilo jedino prihvatljivo da se radi na prijedlogu HSU-a, a to je vezivanje TV pretplate za prosječnu mirovinu za umirovljenička domaćinstva.

- Znate u Zrinski Topolovcu, to je jedno mjesto blizu Bjelovara, prosječna mirovina oko 1000 kuna. Sadašnja pretplata je na godišnjoj razini u visini jedne cijele mirovine. Tako jedino ima smisla dirati u TV pretplatu. Kao što ima smisla za nezaposlene da budu privremeno oslobođeni plaćanja jer mislim da mogu država i televizija bez toga preživjeti. Dakle, to jedino za nas ima smisla, sve drugo odbacujemo, to su prijedlozi koji nisu vrijedni pažnje - rekao je Hrelja koji smatra da nije zabranjeno unutar koalicije nekome nešto predlagati, a ako se ocijeni da je neprovedivo i glupo, on snosi posljedice.

Kolman: Ovo nema veze s HNS-om

Igor Kolman iz HNS-a demantirao je da se radi o inicijativi HNS-a. Rekao je da se radi o prijedlogu koji je potpuno mimo bilo kakve koordinacije ili dogovora predstavljen od strane Živkovića te da HNS apsolutno nije u tome sudjelovao.

- Dakle, radi se o nečemu o čemu nije niti razgovarano na razini stranke, a kamoli donijeto. Dakle, radi se o potpunoj neistini - rekao je Kolaman koji ne vjeruje da se radi o podmetanju i ne bi, kaže, išao toliko daleko. Smatra da je riječ o pogreški gospodina koji je to predstavio javno i nakon toga poslao priopćenje. 

- Ministrica Andrea Zlatar nije to potvrdila te je rekla nešto sasvim drugo. Kao što znate vezano za porez na nekretnine mi se protivimo uvođenju bilo kakvih novih poreznih opterećenja - naglasio je Kolman. 

'SDP želi da se TV pristojba u dogledno vrijeme smanji'

- Stav SDP-a je da ne dolazi u obzir nikakav novi namet prema građanima, već da treba najozbiljnije razmisliti o tome da se jedan od najvećih parafiskalnih nameta, a to je TV pristojba, u dogledno vrijeme smanji - rekao je Igor Dragovan (SDP) te dodao kako ne zna čija je to inicijativa. Sumnjičav je prema navodima da je prijedlog inicirao pomoćnik ministrice kulture Milan Živković, inače SDP-ovac.

- Valjda u tom ministarstvu postoji ministrica. Netko upravlja tim ministarstvom – rekao je Dragovan.

HNS: Oštro se protivimo, o modelu smo saznali iz medija

HNS je o promjeni načina plaćanja HRT-ove pristojbe doznao iz medija, kažu u priopćenju, i oštro se protive predloženim promjenama po kojima bi se pristojba plaćala ovisno o visini primanja, bez obzira ima li građanin TV ili ne. 

- HNS nije predložio niti podržao bilo koji od spornih modela koji su navedeni kao mogućnost, a s kojima je medije upoznao glavni savjetnik za medije u Ministarstvu kulture Milan F. Živković (SDP), stoji u priopćenju. HNS nadalje podsjeća da se protivi svim novim poreznim opterećenjima građana u vrijeme krize, s time i novom načinu plaćanja pristojbe i porezu na nekretnine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u