Obavijesti

News

Komentari 9

Kosor: 'HNS treba otići iz ove Vlade, čak i pod cijenu izbora'

Kosor: 'HNS treba otići iz ove Vlade, čak i pod cijenu izbora'
1

Darinko Kosor (HSLS) bio je odlučan da nakon ostavke ministra Kuščevića, iz Vlade izađe i koalicijski partner HNS. Tvrdi kako nisu korektni i da dobivaju političke bodove na temelju Kuščevića

VIDEO

U Banskim dvorima počeo je sastanak koalicijskih partnera, a nakon ostavke ministra uprave Lovre Kuščevića. Posebno oštar prema HNS-u, partneru iz vladajuće bio je Darinko Kosor (HSLS). Ponovio je da bi uz ministra uprave trebali otići i oni.

- Odluka o odlasku ministra Kuščevića nije iznenađenje. Sjećate se da sam još u petak rekao da neće biti saborske rasprave o opozivu. Već prije deset dana se znalo da će on podnijeti ostavku, a press konferencija i PR djelovanje HNS-a je samo naštetilo toj proceduri. To što se desilo jučer, moglo je još prije tjedan dana - otkrio je. 

Nakon što Kuščević aktivira mandat iz Sabora odlazi Putica
Nakon što Kuščević aktivira mandat iz Sabora odlazi Putica

Kosor kaže da su HNS-ovci i prije svog zahtjeva za ostavkom Kuščevića znali da se ozbiljno razgovara o odlasku ministra Kuščevića:

- Onda su to što su znali kao i ja PR-ovski iskoristili da dobiju političke bodove. To je politička nekorektnost i s takvim partnerima je pitanje možete li dalje ozbiljno surađivati. HNS je prevario SDP, a sada nešto slično radi i ovoj koaliciji i HDZ-u i o tome treba ozbiljno razmisliti - poručio je Kosor prije sastanka.

Naveo je da će o eventualnom odlasku HNS-a odlučiti predsjednik Vlade i HDZ-a. Smatra da uz Lovru Kuščevića moraju otići i nekorektni partneri, pod bio koju cijenu pa i izbora. Na pitanje jesu li izbori realan scenarij odgovara:

'Nije Sabor popravni dom! Jel' časno da sad bude zastupnik?'
'Nije Sabor popravni dom! Jel' časno da sad bude zastupnik?'

- Izbori su uvijek realni. Ne mogu biti prije listopada, a to je u izbornoj godini pa čak ne bi bili izvanredni nego redovni - kazao je Kosor. 

Na pitanje je li iznenađen što je Željko Holik kao savjetnik osim za Kuščevića, radio i za bivšeg ministra, a danas šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka, uzvraća: 

- Za gospodina sam prvi put čuo iz medijskih napisa tako da ne znam tko je ni što je radio. Prva vijest mi je sada da je radio i za ministra Vrdoljaka i ako je to točno onda još više dobar ovaj moj prijedlog da HNS izađe iz koalicije - izjavio je. 
Postavilo se pitanje bi li on podržao opsežniju rekonstrukciju Vlade. 

Plenković se riješio Kuščevića, ali to ni izdaleka nije dovoljno
Plenković se riješio Kuščevića, ali to ni izdaleka nije dovoljno

- Mi smo rije dva tjedna rekli da treba doći do resetiranja koalicije i Vlade. Mislim da je sad idealna prilika kad imamo dva ministra koja se moraju izabrati da se možda vidi ima li još neki ministar koji bi trebali otići i da sve zajedno izglasamo - poručio je. 

'Hrabrije je bilo ući u ovu Vladu nego što bi bilo izaći iz nje' 

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak pozdravio je ostavku ministra Kuščevića i smatra da je to dobar potez. Upitan strahuje li da će ih izbaciti iz Vlade, odgovorio je: 

- Mi nastavljamo razgovore s našim koalicijskim partnerima o političkim prioritetima u ovoj Vladi, pričamo o reformskim procesima. Mislim da je bilo puno hrabrije ući u ovu Vladu nego što bi iz nje bilo izići - poručio jen Vrdoljak.

Smatra da je HNS zauzeo ispravan i jasan stav te poručio:

- Liberalima ako ništa ne smijete napraviti to je pravo na mišljenje i na stav - kazao je šef HNS-a. 
Pitanje rekonstrukcije Vlade je, kaže, pitanje za premijera. Smatra i da bi pitanje nasljednika ministra uprave trebalo riješiti u što skorije vrijeme. Novinare je zanimalo i sjeća li se zašto je kao ministar angažirao Željka Holika. 

- Holik je dobio otkaz u Ministarstvu gospodarstva jer nisam bio zadovoljan njegovim rezultatom. Došao je iz agencije za investicije s obećanjima da će dovesti investitore. On je imao zadatak napuniti gospodarsku zonu u Osijeku, on tu nije bio uspješan - rekao je.  

Prije sastanka zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić pojasnio je svoju izjavu od prošlog tjedana "da nije pobornik lova na vještice", koja se u javnosti protumačila kao obrana sada već bivšeg ministra Lovre Kuščevića. 

- Koliko znam ja nisam ničiji branitelj, samo nisam pobornik lova na vještice, bilo kakve hajke i proganjanja bilo koga dok se to činjenično ne utvrdi, bilo da se radi o Lovri Kuščeviću ili bilo kome drugom - rekao je. 

Brkić tvrdi da je stranka u ovoj situaciji jedinstvena, a na pitanje kakvi će nakon svega biti partneri s HNS-om kazao je:

- Rekao sam da nisam Nostradamus. Dozvolite da prvo odradimo sastanak pa ćemo izvijestiti javnost - poručio je Brkić koji dalje nije želio odgovarati na novinarska pitanja.  

Kako doznajemo, čelnik SDSS-a Milorad Pupovac neće doći na sastanak jer je u Međimurju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca