Obavijesti

News

Komentari 4

HNS: Vican ima našu podršku iako je u sukobu s ministricom

HNS: Vican ima našu podršku  iako je u sukobu s ministricom

I za ministricu Blaženku Divjak koja je u sukobu s Dijanom Vican, u nakani da preuzme to  povjerenstvo i "depolitizira" reformu, Štromar ima samo riječi pohvale

VIDEO

HNS je u srijedu najavio pokretanje političke inicijative za što hitniju provedbu obrazovne reforme, a v.d. predsjednika te stranke i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u provedbi tog projekta dao je potporu nestranačkoj ministrici znanosti i obrazovanja iz kvote HNS-a Blaženki Divjak, ali i predsjednici Stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja Dijani Vican.  

Kako bi pilot-projekt kurikularne reforme počeo već od iduće školske godine (2018/2019), Štromar je na konferenciji za novinare najavio izmjenu provedbenog dijela Strategije obrazovanja, te najavio da će koalicijskim partnerima u Vladi predložiti da Posebno stručno povjerenstvo za provedbu te strategije više ne bira izvršna vlast. 

No na koji način bi se to povjerenstvo ubuduće biralo Štromar nije otkrio, samo je poručio da to nije obračun HNS-a sa aktualnom predsjednicom povjerenstva Dijanom Vican, koja, istaknuo je, ima potporu HNS-a. 

"Gospođa Vican ima podršku premijera i ima zadatak izraditi akcijske planove, što će ona i napraviti... Ima tu nekih problema, no to ćemo s partnerima riješiti sljedeći tjedan. Posebno stručno povjerenstvo treba birati na drugi način nego sada, treba ga institucionalizirati", ustvrdio je Štromar.

Pod institucionaliziranjem, pojasnio je, smatra način da lideri institucija koje su odgovorne za provedbu Strategije (HAZU, Saborski odbor za znanost i obrazovanje, Rektorski zbor,  predstavnici studenata i učenika…) svojom pozicijom ulaze u Posebno stručno povjerenstvo, a ne da ih bira izvršna vlast.

Za ministricu Blaženku Divjak koja je u sukobu s Dijanom Vican, u nakani da preuzme to  povjerenstvo i "depolitizira" reformu, Štromar ima samo riječi pohvale.

Za ministricu je ustvrdio kako je u manje od sto dana zajedno sa svojim timom napravila puno, te ima potpunu političku i institucionalnu podršku HNS-a za reformu obrazovanja i za provedbu pilot-projekta kurikularne reforme koja počinje od iduće školske godine, a u punom obliku trebala bi zaživjeti 2019./2020.

"HNS kao stranka godinama govori o nužnoj obrazovnoj reformi, sada smo dobili povijesnu priliku za njezinu provedbu te ćemo omogućiti našoj ministrici koja je dokazala da je sposobna i stručna da provede kurikularnu reformu do kraja", dodao je Štromar zaključivši da u fokusu politike danas mora biti obrazovanje.

Predsjednik HNS-ovog zastupničkog kluba i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić naglasio je da je reforma obrazovanja definirana u koalicijskom sporazumu, naglasivši da je riječ o interesu od nacionalne važnosti za RH i sve hrvatske građane. Podsjetio je da se mini obrazovna reforma već uvela u nekim HNS-ovim općinama i gradovima, što je dokaz da je ona moguća i na nacionalnoj razini.

"Mi smo se dogovorili s našim koalicijskim partnerom da želimo stabilnu državu i gospodarstvo, a kada imate političku i gospodarsku stabilnost, tada ni nacionalna sigurnost ne može biti ugrožena", zaključio je Batinić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.