Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Avberšek: Ne možemo poput nojeva zabijati glave u pijesak

None Foto: Sanjin Strukić/24sata

Vladin pregovarački odbor će u pismenom obliku obrazložiti sadržaj izmjene te ga u roku od 2 dana poslati sindikatima koji bi očitovanje trebali poslati nakon 15 dana

Nakon sastanka Vlade i sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) Neven Mimica rekao je da su obrazložili svoje razloge i naveli temeljni pregovarački okvir.

- Vladin pregovarački odbor će u pismenom obliku obrazložiti sadržaj izmjene te ga u roku od dva dana poslati predstavnicima sindikata koji bi očitovanje trebali poslati 15 dana nakon toga, objasnio je Mimica koji se nada brzoj dinamici pregovora kako bi se to prije utvrdile izmjene TKU-a kako se u proračunu ne bi ugrozila predviđena stavka za plaće za zaposlene.

- Potreban je socijalni dijalog i nadamo se razumijevanju i s naše strane i sa strane sindikata, rekao je Mimica te objasnio razloge izmjena i dopuna TKU-a

- Razlozi su svima bili poznati kad je Sabor usvojio proračun koji znači smanjivanje rashodovne strane u velikoj mjeri u stavci plaća za zaposlene. To je odraz svega lošega što se dosad činilo odnosno onoga što se do sada nije činilo. Više nije moguće bilo koja prava pokrivati sredstvima koja nisu pokrivena vlastitim novcem pa ni ona koja se odnose na izdatke za zaposlene. Riječ je o privremenom odustajanju od isplate tih prava dok se ne ostvare realne mogućnosti koje će proizaći iz gospodarskog rasta, rekao je Mimica. Dodao je da je proračunska stavka za zaposlene probijena između 500 i 600 milijuna kuna.

Predstavnici sindikata izrazili su žaljenje što sastanku s pregovaračkim odborom nisu prisustvovali svi čelnici sindikata. 

- Sindikati nemaju pravo kao nojevi zabijati glavu u pijesak, kada nas se zove moramo doći, rekla je Spomenka Avberšek te dodala kako su s predstavnicima Vlade vodili vrlo ozbiljan i otvoren razgovor. Predstavnici sindikata očekuju transparentnost, poštenost i pravičnost te ističu kako svi moraju doći na isto. 

- Ne smije biti ovdje ću popustiti jer znam da ću tamo dobiti, rekla je Avberšek. 

Ljubica Pilić iz Sindikata djelatnika u kulturi istaknula je kako je kroz dodatke koje Vlada želi ukinuti uređena cijena rada.

- Bez tih dodataka naši članovi bi imali i do 20 posto nižu plaću. Ne znam možemo li u uz sva poskupljenja to prihvatiti. O tome treba valjano razmisliti, rekla je Pilić.  

'Razumna argumentacija rezultirati će razumnom odlukom'

Vlada i sindikati javnih službi danas su počeli pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). Na sastanak s Pregovaračkim odborom Vlade stigli su Spomenka Avberšek, Ljubica Pilić, Ivica Babić i Jadranka Ivezić. Pregovori su počeli u 15 sati.

- Ploviti se mora. Razuma argumentacija rezultirati će razumom odlukom - kazao je Babić prije sastanka. Sumnja da preostali čelnici sindikata nisu namjerno došli. Ipak, Avberšek kaže kako su iz Vlade na vrijeme poslali poziv.

- Ne pregovaram za sebe nego za 170.000 ljudi. Neozbiljno je ne doći. Još se nismo ništa dogovorili. Prijedlog Vlade ćemo tek čuti, rekla je Avberšek prije sastanka. Istaknula je kako se o božićnicama i regresima trebalo ranije razgovarati.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica, kao predsjednik Vladina odbora za pregovore o TKU, pozvao je na sastanak osam reprezentativnih sindikata s područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture. 

I Jadranka Ivezić smatra kako su se svi trebali odazvati pozivu Vlade.

- Svima su nam isti ciljevi, zaštititi materijalna prava radnika - rekla je Ivezić.

Na sastanak nisu stigli Vilim Ribić, Željko Stipić, Branimir Mihalinec i Zvonimir Laktašić..

TKU, kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika, potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013., pa sindikati zasad ne moraju prihvatiti pregovore o njegovim izmjenama.  Vlada ukidanjem dodataka poput božićnice, javnog prijevoza i regresa za čak 170.000 zaposlenika -  želi uštedjeti 800 milijuna kuna. No konačni je cilj ušteda od dvije milijarde, koliko su početkom godine ministri trebali, a nisu - uštedjeti u svojim resorima. Zato će uskoro pregovarati i sa sindikatima državnih namještenika i službenika o ukidanju njihovih prava - ili privilegija.

Očekuje se da pregovori neće teći glatko. Vlada traži odricanje od nekih stečenih prava u javnome sektoru, a sindikati ne daju da se diraju radnička prava u državnim, javnim i gradskim službama, ali ni u velikim tvrtkama s dobro dogovorenim kolektivnim ugovorima. 

Čelnik Preporoda Željko Stipić smatra da je Vlada pala na nekoliko ispita vjerodostojnosti, pa i u partnerskome odnosu sa sindikatima, te teško da će dobiti njihovu potporu.

Mrsić: Normalno je da neki ne razumiju da nema novca

U Dnevniku HTV-a gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. 

- Imali smo sastanak sa sindikatima i počeli smo pregovore. Vlada će uputiti prijedlog izmjena kolektivnog ugovora. Idemo na zamrzavanje za javne i državne službenike - rekao je Mrsić.

Istaknuo je kako je normalno da neki sindikati razumiju da novca nema, a neki ne. Dodao je i kako će, ako bude prisiljena, Vlada otkazati kolektivne ugovore. 

Komentari (434)
  • Trebal sam neku potvrdu u gradskom uredu za nešto...Dok sam čekao ispred vrata,malo gledah:vuku se po hodnicima ko prebijene kljusine noseći po jedan papir od sobe do sobe ,pa malo zastanu u prijateljskom čavrljanju,pa opet po novi papir,evo i pauze za zasluženi gablec,itd,itd.I za taj rad svakako zavređuju i božičnice i regrese,uskrsnice,prevoze,čak bi trebalo uvest još neki dodatak...za uvjete rada,stres ili tak nekaj...

    4. 6. 2012,   08:27
  • Sindikalisti, a što ćemo sa onih 300 i kusur tisuća radnika koji uopće nemaju ni plaću ni posao? Ne moraju li i oni nešto jesti da bi bili živi? Ne žele li i oni za Božić na stol staviti mrvu više od samog kruha i parizera? Nemaju li i njihova djeca pravo na osmjeh kada otvore poklon? Tko će se boriti za njihovo temeljno pravo, pravo na koliko toliko dostojanstven život?

    4. 6. 2012,   09:13
  • Na temelju kojih to prava, radnici državnih institucija mogu dobivati božićnice, dok radnici u privatnom sektoru to pravo nemaju? Dakle, dio novca koji privatni sektor plaća državi, trebao bi odlaziti za božićnice i regres. To bi bilo smiješno da nije tragično. Radio sam svojevremeno u inozemstvu i nikada nije bilo riječi o plaćanju nekakvih božičnica, prevoza ili regresa. S druge strane, za svoj rad sam bio adekvatno plaćen, pa sam bez problema mogao platiti godišnji, prevoz i ostalo. Ti sindikalisti kao da su pali s Marsa. U ovoj situaciji tražiti da i ovako devastiran privatni sektor plaća bezvezarije društvenom sektoru. Nagrade na poslu se, dragi moji soc. sindikalci dobivaju za uspješnost a ne za lijepe oči ako to još ne znate.

    4. 6. 2012,   08:05