Obavijesti

News

Komentari 159

Hoće li Domovinski pokret nadzirati HDZ ili će Plenkovićev HDZ razvodniti opasni crni DP?

Hoće li Domovinski pokret nadzirati HDZ ili će Plenkovićev HDZ  razvodniti opasni crni DP?
1

Sve je izglednija koalicija HDZ-a i DP-a na vlasti. U savez ulazi Plenkovićeva stranka obilježena korupcijskim aferama i takozvana desna frakcija HDZ sa suverenističkom, antiliberalnom, klerikalnom politikom

VIDEO

"Onaj tko ide s HDZ-om ima samo jedno uvjerenje, a to je da želi ostvariti vlastiti interes. Tko ide u koaliciju s HDZ-om ne radi ništa drugo nego trguje", izjavila je Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica Mosta, stranke koja je dvaput koalirala s HDZ-om, prvo Karamarkovim, onda Plenkovićevim.

I pritom se hvalila kako to radi u javnom, općem, društvenom interesu.

Most je tada navodno vjerovao da će uspjeti promijeniti HDZ. Sada, pak, Marija Selak Raspudić na N1 televiziji decidirano tvrdi: "Nitko nema uvjerenje da će promijeniti HDZ".

Je li to prava istina o Mostu ili adaptirana oporbena verzija?

No sada kad je Domovinski pokret nakon parlamentarnih izbora došao u situaciju da odglumi Most nameće se isto pitanje: može li ova takozvana desna frakcija HDZ-a promijeniti koruptivnu narav Plenkovićeva HDZ-a? 

Ili će možda ipak Plenković morati promijeniti crnu ideološku narav Domovinskog pokreta?

Naravno, pod uvjetom da Plenković potraje na čelu HDZ-a i Vlade nakon lipanjskih izbora za Europski parlament.

Čuvaju Hrvatsku?

Selak Raspudić uvjerena je kako Domovinski pokret ne može učiniti ono što je navodno pokušao napraviti Most u dva mandata, držati HDZ pod kontrolom, čuvati Hrvatsku od HDZ-a, paziti na nacionalno bogatstvo, na institucije, na pravosuđe i policiju, na represivni aparat. 

Jer to u dva navrata nije uspio ni Most koji je širom otvorio HDZ-u vrata Banskih dvora. 

Domovinski pokret nastupa s pozicija čuvanja Hrvatske od HDZ-a, ali jedne druge verzije Hrvatske: nacionalističke, suverenističke, šovinističke, paraustaške, klerikalne, konzervativne, antimigrantske, anti-EU, protiv pobačaja, protiv slobodnih medija...

Obračunao s desnicom

S takvom verzijom HDZ-a Plenković se već u par navrata obračunao: prvo s Tomislavom Karamarkom, pa s Milijanom Brkićem, nakon toga s frakcijom koja se protivila Istanbulskoj konvenciji, potom s Ivanom Penavom. Gurao je HDZ prema centru, koalirao sa SDSS-om i liberalima, čak i nekim SDP-ovim i HNS-ovim žetončićima, a nije skrivao prezir prema desnici, prema Domovinskom pokretu, Ivanu Penavi, prema njihovoj proruskoj orijentaciji...

Čak je i Zoran Milanović, taj famozni šef oporbe, napadao Plenkovića s pozicija nacionalističke i suverenističke desnice.

Pogubni koktel

A sada ćemo na vlasti dobiti koktel koruptivnog HDZ-a i nacionalističkog DP-a. Hoće li te struje biti komplementarne ili isključive?
Hoće li Domovinski pokret, kao čuvar državničkog plamena, držati HDZ na oku i udarati po prstima kad god ih pokušaju ugurati u neki ćup sa zlatom? I hoće li Plenkovićev HDZ razvodniti radikalnu desničarsku narav Domovinskog pokreta?

Ili će se te dvije struje naprosto nadopunjivati?

Svatko će se držati svojih resora. HDZ će kontrolirati tokove novca i bogatstva, kao i pravosuđa i policije koji osiguravaju nesmetanu aktivnost na tom planu, a Domovinski pokret će ubrizgavati ideološke komponente u, primjerice, resor kulture ili obrazovanja.

Jasenovac

Andrej Plenković pojavio se na jučerašnjoj komemoraciji u Jasenovcu, čime je potvrdio da mu je još uvijek stalo do njegovanja centrističkog i liberalnijeg imidža svoje stranke, makar u zavođenju nacionalnih manjina prije formiranja Vlade. Zorana Milanovića, predsjednika koji je vodio kampanju (S)DP-a tamo nije bilo.

Plenković je uvijek bolje surađivao s liberalima i manjinama, kao i SDP-ovim ili HNS-ovim žetončićima u Hrvatskom saboru, nego što je pronalazio zajednički jezik s desnicom. Sada će biti prisiljen sastaviti Vladu s Domovinskim pokretom, koji pored svoje domovinske, ima i "imovinsku" komponentu.

Naime, prema najnovijim medijskim kalkulacijama, DP bi u pregovorima tražio resore poljoprivrede i regionalnog razvoja, ako im već HDZ ne želi prepustiti resor gospodarstva u kojem se krije dragulj energetike, jer upravo tim resorima ima proračunskog i europskog novca.

Konzervativci ne žele samo kontrolirati "srca i umove" građana, već žele kanalizirati tokove njihova novca. 

Domovinski i imovinski

Pa imamo dio DP-a koji je duboko ideološki, koji bi se bavio pobačajem, "antihrvatskim medijima", srpskim strankama i revizijom Drugog svjetskog rata, kao što imamo dio naslonjen na energetski sektor, na korporacije, na biznis.

I po tome već zadire u područje interesa deideologiziranog i birokratiziranog HDZ-a koji se pretvorio u sivu, bezličnu organizaciju fiksiranu samo na jednu stvar - vladanje. I na korist koju od tog vladanja mogu imati.

Hoće li onda DP čuvati Hrvatsku od koruptivnog HDZ-a ili će Plenkovićev HDZ čuvati Hrvatsku od konzervativnog i klerikalnog DP-a?

Ili se naprosto, kako je priznala Selak Raspudić, sve svodi na ostvarivanje vlastitog interesa. Na jednoj i drugoj strani. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi